Hlavní obsah

Sebevědomí Češi spláchli Američany. Prasárnu na Benáka Jiříček oplatil ukázkovým zákrokem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takřka na den přesně po roce si česká hokejová osmnáctka vyšlápla na Hlinka Gretzky Cupu na výběr USA. Zatímco loni je na závěr základní skupiny porazila 3:1, nyní naopak v jejím úvodu koncertovala 7:2. A bravurní výkon plný odvahy v útoku a chuti hrát aktivní hokej nesnižuje ani fakt, že zámořský celek nedorazil do Břeclavi v tom úplně nejsilnějším složení. Svěřenci trenéra Davida Čermáka se navíc favoritovi vyrovnali i v tvrdosti a důrazu.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Čeští hokejisté oslavují gól proti USA na Hlinka Gretzky Cupu.

Článek

Přitom turnajová generálka moc důvodů k optimismu neposkytovala, neboť Češi s Kanadou prohráli jasně 0:5. Proti dalšímu zámořskému gigantovi však nechali ostych stranou a předváděná hra navíc postupem zápasu gradovala.

„Oproti zápasu s Kanadou jsme předvedli výtečný výkon. Zlepšili jsme se ve všech směrech. Myslím, že jsme byli lepším týmem," cituje server hokej.cz útočníka Adama Titlbacha, jenž před téměř 2200 přítomnými diváky zapsal dva góly a asistenci.

„Fanoušci byli super, užívali jsme si to s nimi. Hecovali nás a cítili jsme se všichni výborně," děkuje útočník, který má namířeno z Plzně do týmu Vancouver Giants v juniorské WHL.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Česká radost na Hlinka Gretzky Cupu v duelu s USA. Zleva Aleš Zielinski, autor gólu Adam Titlbach, Ondřej Skok a Adam Benák.

Třemi asistencemi na sebe upozornil centr prvního útoku Adam Benák, v šestnácti letech benjamínek českého výběru. Přitom ve 33. minutě plzeňskému šikulovi moc do zpěvu nebylo, když jej Američan AJ Spellacy po odehrání puku zákeřně trefil do hlavy, za což vyfasoval (jen) dvě minuty.

Benák sice v následné přesilovce pomohl vypracovat gól pro Kubiesu, pak ale několik střídání kvůli krvavému zranění na bradě vynechal. Naštěstí se však do hry vrátil.

Ve třetí třetině si tak mohl vychutnávat nejen čtyřgólový brankostroj, ale i ukázkový tvrdý a zároveň férový zákrok obránce Adama Jiříčka právě na AJ Spellacyho.

„Nebyla to úplně pomsta. Byl to sice nepříjemný hráč, ale že to vyšlo na něj, to jsem vůbec neplánoval. Koukal dolů, tak jsem do něj vrazil a krásně jsem ho trefil. Za to jsem rád," usmál se mladší bratr Davida Jiříčka a Benákův spoluhráč z Plzně.

„Bylo to vyhrocené, Američani do nás šli. Myslím, že pak neunesli, že prohrávali, ale my jsme to ustáli," dodal Titlbach.

Už v úterý čeká český celek zápas proti Německu, které na úvod turnaje schytalo debakl 1:11 od Švédů. Výhra znamená s takřka stoprocentní jistotou postup do semifinále. „Máme teď v hlavách, že stačí porazit jednoho soupeře. Němce ale nesmíme podcenit. Každý tým tady je dobrý a může porazit každého," varuje Titlbach, že mužstvo musí zůstat nohama na zemi.

Reklama

  Česko - Kazachstán dnes 14 : 00
20240429T14 : 00:00+0200
Česko vs. Kazachstán
Česko vs. Kazachstán
Česko
Kazachstán