Hlavní obsah

Severská zkušenost nadchla českého reprezentanta. Akorát jsem musel dokupovat oblečení, směje se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zatím celou kariéru strávil v organizaci Sparty, odkud však pendloval na různých hostováních po Česku. Ve 26 letech však reprezentační obránce Martin Jandus poprvé okusil zahraničí a působí ve finském Kärpätu Oulu. A nové angažmá si nemůže vynachválit. „Jsem maximálně spokojený,“ líčí bek.

Sestřih zápasu Švédsko - Česko ze Švédských hokejových her v KarlstaduVideo: Český hokej

 
Článek

Karlstad (od našeho zpravodaje) - Zaujal už v minulé sezoně Kariho Jalonena a pozvánka ho zatím neminula ani pod Radimem Rulíkem. Nechybí tak ani na Švédských hokejových hrách. „Důvěry si moc vážím. Každá nominace mě potěšila. Vždycky mi to vlije novou krev do žil do klubové sezony,“ oceňuje Jandus.

Díky reprezentačním akcím se tak aspoň na otočku dostane zpátky do Prahy. „Je super, že srazy začínají v mém rodném městě. Příjemné se vždycky vrátit a vypadnout ze stereotypu. Většinou jsme měli odpoledne volné, tak byl na rodinu čas,“ usmívá se. Krátce se tak potkal i s dvojčetem Tomášem, útočníkem Vsetína, který už více než měsíc chybí kvůli zlomenině kotníku. „Rehabilituje doma, takže jsme se viděli skoro každý den,“ pokračuje Martin Jandus.

Od rodiny se sice odloučil poprvé na takovou vzdálenost, ale v Česku už zažil několik hostování. „Jsem na to zvyklý. Věděl jsem, do čeho jdu. Oddělit se od nejbližších k hokeji patří,“ uvědomuje si.

Za krok zkusit štaci v Oulu, tedy severnější části Finska, je rád. „Jsem maximálně spokojený, nic mi tam nechybí. Mám hezký byt i auto,“ pochvaluje si. Neodradila ho nekončící zimní tma nebo extrémní počasí. „I když jsem musel postupně přikupovat stále teplejší oblečení,“ culí se.

Zejména kvůli svým výpravám do finské přírody. Jandus je totiž milovník běžek. „Jezdím na nich od deseti let, tak jsem se rozhodl, že si je tady koupím. Rád si vyjedu třeba na hoďku. Super součást tréninku, spojuju příjemné s užitečným. Rozhodně mě to baví víc než běhání nebo ježdění na rotopedu. A ještě si u toho skvěle pročistím hlavu,“ libuje si.

„Krajina je tu totiž nádherná. Přírodu zbožňuju odjakživa. Jezdívali jsme na chalupu do Krkonoš, vždycky rád vypadnu z města a načerpán energii,“ vysvětluje.

I po hokejové stránce si nemá na co stěžovat. S Kärpätem drží pátou příčku finské ligy a daří se mu i individuálně. „Cítím na sobě progres. Hlavně ve fyzičce a bruslení, v čemž jsou Finové odskočení. Snažím se jim přiblížit,“ podotýká. Jen s obtížným jazykem stále bojuje. „Umím jen pár základních hokejových slovíček. A samozřejmě nějaké nadávky. V kabině ale funguje normálně angličtina,“ upřesňuje Jandus.

Reklama

  Česko - Slovensko dnes 13 : 45
20240502T13 : 45:00+0200
Česko vs. Slovensko
Česko vs. Slovensko
Česko
Slovensko