Hlavní obsah

Sezóna v NHL je za mnou, teď je tu další část, říká Pavelec, nová jednička v brance reprezentace

Když na začátku minulého týdne opouštěl americký kontinent, byl Ondřej Pavelec hokejovou reprezentační dvojkou. Zkušený Tomáš Vokoun se ale omluvil a třiadvacetiletý gólman Atlanty se posunul v hierarchii výše. Na cestě za obhajobou světového zlata to bude on, kdo začne mezi tyčemi jako jednička. „Těším se hodně. Loni to byl výborný zážitek a po té sezóně, která v klubu nedopadla podle představ, je to určitě zpestření,“ usmál se na srazu v Brně Pavelec.

Foto: Milan Malíček, Právo

Brankář Ondřej Pavelec se při rozhovorech na srazu české hokejové reprezentace usmíval.

Článek

Budete jednička, přijde nervozita? Já se připravuju na každý zápas stejně, ať chytám, nebo ne. A to samé, když přijedu na nároďák. Každý hráč chce hrát, já nejsem výjimka.

Letos bude ale role jiná, ne? Určitě, Tomáš nepřijede. Ale já i minulý rok počítal s tím, že se něco může přihodit. Co jsem viděl olympiádu v Turíně, jak se tam vystřídali všichni tři gólmani, tak od té doby vím, že musí být člověk připravený. I když je člověk dvojka, musí se na to nachystat.

Uvědomujete si zodpovědnost? Ta bude určitě daleko větší. Ještě je ale trochu času, pár tréninků, zápasů. Začne to až za čtrnáct dní.

Kdo vám řekl, že budete jednička? Pan Hadamczik mi volal, že Voky nejede.

Byl jste překvapený? Překvapení to bylo asi pro všechny. Ale já vím, jak to v NHL chodí. Když nemá hráč smlouvu, je to pro něj obrovské riziko. Tomáš měl svoje důvody, ale vůbec jsem nepočítal, že bych byl jednička. Bral jsem to tak, že budu jeden ze tří gólmanů.

Jste rád, že jste jednička? Určitě. Víme, na čem jsme. To neznamená, že se nikdo jiný nemusí dostat do brány. Bude záležet na formě. Ale pro každého hráče je lepší, když ví, na čem je.

Co řekli doma nové české jedničce? Rodina je ráda. Oni při zápasech bývají víc nervózní, než já. Přijali to normálně, v klidu.

Pojedou se na Slovensko za vámi podívat? Oni byli i ve Vancouveru a v Německu. Jsou to velký hokejoví fandové, těší se.

Nejste z nich nervózní? Ne, to vůbec. V Německu jsem s nimi vůbec nepřišel do kontaktu. Ve Vancouveru jo, ale na mistrovství jen přijeli na zápas a jeli domů. V tomhle problém vůbec není.

Ilustrační foto: Ondřej Pavelec v zápase s Ruskem.foto: ČTK/AP

Čekají vás dva týdny přípravy, je to pro vás lepší? Určitě. Loni jsme byli dlouho pohromadě, jeli jsme do Švédska, pak ještě přípravný zápas doma. Ten tým byl pohromadě, je super, když se všichni sžijí. A z hokejového hlediska je to taky dobře. Nebyl jsem dlouho na velkém ledě, pár tréninků a zápasů, kde v uvozovkách o nic nepůjde, mi pomůže.

Zvláště poté, co sezóna s Atlantou v NHL moc nevyšla, že? Nejsem spokojený, jak sezóna dopadla. Po změnách všichni čekali, že se do play-off postoupí, měli jsme to i dobře rozjeté. Ale po lednu jsme to bohužel všichni vlastní vinou pustili. Na konci nebyla ta pohoda taková, jako před Vánoci. Ale já jsem chytal, cítil jsem se dobře a po posledním zápase jsem se sem těšil.

Stále máte letošní ročník v NHL v paměti, nebo jste ho už hodil za hlavu? Abych se přiznal, tak hned po posledním zápase. Protože těch pár zápasů, co se hrálo o nic, to je jako tady play-out. Spousta kluků to nemá rádo, když už není o co hrát, je to o ničem. Těšil jsem se na kluky. I na to dění kolem. Sezóna je za mnou a před námi další část.

Doma jste pobyl jen pár dnů, stihl jste vůbec něco? Byl jsem s rodinou, tři čtyři dny, takže na večeři, nějaké lítání po úřadech, pojištění, aby bylo všechno v pohodě a já mohl přijet.

Reklama

Související témata: