Hlavní obsah

Smolař Kaše je konečně v nároďáku. Chce na mistrovství světa, které zná jen z televize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Když Ondřej Kaše mířil na reprezentační sraz hokejistů do Bratislavy, v hlavě si s lehkou nadsázkou říkal: „Hlavně dojeď, ať můžeš na led.“ Jakmile ho v kabině spatřil Radim Rulík, kouč si taky oddechl: „A možná si oddechl i Ondra,“ usmíval se. Kaše je v národním týmu a chce se říct: Konečně! V kolonce reprezentačních startů 28letého útočníka totiž zatím svítí velká nula, hlavně proto, že ho během sezony ani na jediný ze tří dílů Euro Hockey Tour nepustilo zdraví.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejista Litvínova Ondřej Kaše během akce Media day Tipsport extraligy, dne 28. srpna 2023 v Praze.

Článek

Rulík o něj přitom stál od počátku své reprezentační štace. Kašeho, jenž se po sedmi sezonách v NHL upsal extraligovému Litvínovu, chtěl pozvat na listopadový turnaj do Finska i o měsíc později do Švýcarska. Ondřej Kaše ale nebyl fit, v klubu vynechával některé tréninky, a Rulík líčil: „Říkal mi, trenére, kdybych byl zdravotně v pořádku, hraju NHL a neměl bych jediný důvod odcházet.“

Užuž se zdálo, že se i s bratrem Davidem objeví na Švédských hrách, jenže na sraz Ondřej znovu nedojel, protože jen pár dní předtím chytil virózu. „Až teď to konečně vyšlo. Mrzí mě, že nebudeme mít s bráchou společný start, ale co není, může být další roky,“ vypráví Ondřej.

Foto: Instagram/ceskyhokej.cz

David Kaše na tréninku národního týmu

Jeho mladší bratr do Rulíkových plánů nezapadal, a tak ve středu odletěl na dovolenou, zatímco Ondřej, jenž v extralize vyčníval, bojuje o výjimečnou šanci si zahrát světový šampionát doma. „Každý rok jsem na něj koukal v televizi, stejně jako to dělá 95 procent všech hokejistů. Zvlášť my Češi tím hodně žijeme a pro každého českého hráče je čest, když může reprezentovat. Jsem rád, že se mi to konečně splnilo, a budu makat, abych udělal finální nominaci a hrál na mistrovství.“

Debut ho čeká teď v přípravých zápasech proti Slovensku, které tým odehraje v pátek (Trenčín) a sobotu (Bratislava). Rulík Kašeho zatím zařadil do elitní formace k Romanu Červenkovi a Michaelu Špačkovi. „Je to další kvalita do týmu,“ říkal.

Kaše ale opatrně odpovídá: „Zatím nejde koukat na to, v jaké lajně jsem. Ještě přijedou kluci z NHL a z finálové dvojice. Každý se bude prát a dělat maximum. Beru, že nemám nic jistého, a podřídím se jakékoliv roli.“

Jak je na tom zdravotně? „Na 95 procent to bylo v sezoně super, až nad očekávání. Drobná zranění jsou vždycky, ale s tím se dá hrát. Hokejista nemůže jít do zápasu, že se něco může stát, protože hokejista, který se bojí, už by neměl hrát hokej,“ míní Kaše.

Tak snad ho zdravotní patálie už pustily.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.