Hlavní obsah

Cítím se nejlépe za rok a půl. Věřím ve svůj potenciál, mohu týmu dát hodně, říká Vrána

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva roky chyběl v reprezentaci, během kterých si prošel hokejovými i životními eskapádami. „Ale taky jsem se v životě posunul o kus dál a teď koukám dopředu. A jsem šťastný, že tu můžu být, a chci zabojovat o místo na mistrovství světa,“ říkal včera vpodvečer v Bratislavě útočník Jakub Vrána. Připojil se k národnímu týmu, který tu začal další fázi přípravy na světový šampionát. A připojil se dosti překvapivě, protože během těch dvou let se Vrána vytratil z NHL a poslední měsíce strávil „jen“ na farmě ve Springfieldu.

Foto: Jan Beneš/Český Hokej

Jakub Vrána během tréninku české hokejové reprezentace

Článek

Bratislava (od našeho zpravodaje) – Je to rok a půl, co místo na ledě musel Vrána bojovat úplně jinde. V zámoří absolvoval Asistenční program NHL a NHLPA, který je určen hráčům s psychickými problémy či závislostmi na návykových látkách. „Teď bych se k tomu nechtěl vyjadřovat, jsou to hodně osobní věci a máme před sebou velký turnaj. Ale jednoho dne si můžeme spolu sednout a víc se k tomu otevřít,“ uvedl včera. Zároveň ale přidal: „Musím říct, že za poslední rok a půl jsem se necítil lépe. Má to smysl, pro hráče je to tam správně připravené.“

V návaznosti na to haprovala i jeho kariéra. Nejprve byl „uklizený“ na farmě Detroitu, zásadnější obrat nepřinesla ani loňská výměna do St. Louis.

„Farmu jsem v plánu úplně neměl, ale někdy se člověk musí postavit realitě. A teď taková realita je. Já si ale hokej užívám, ať hraju kdekoliv. Jsem v týmu s mladšími kluky, kteří hráli první či druhý rok mezi chlapy. Tak jsem se jim snažil se svými zkušenostmi z NHL pomáhat. Ono to člověku udělá radost, když může pomoct mladšímu spoluhráči,“ popisoval.

Právě pokorný přístup ve Springfieldu mu zřejmě znovu otevřel dveře do reprezentace. Generální manažer Petr Nedvěd s ním ještě v lednu nepočítal, jenže když od vedení klubu začaly na Vránu chodit dobré reference, kouč Rulík oceňoval i jeho výkony, tak pozvánka přišla. „Ne každý hráč, který má v NHL něco za sebou, se k té farmě dobře postaví. Někteří trucují, ale u něj to tak ani v nejmenším nebylo,“ uvedl Rulík.

Navíc po telefonátu od Nedvěda Vrána urychleně reagoval. Poprosil vedení klubu o dřívější výstupní prohlídky a mítinky, pozměnil plány, aby v pondělí přiletěl ze zámoří a v úterý naskočil do tréninku. „Přes sezonu jsem s nikým z reprezentace nekomunikoval. Ale když mi Petr zavolal, jestli mám chuť, tak jsem odvětil, že jestli je nějaká šance, tak hned přijedu a o nominaci zabojuji. Neváhal jsem,“ popisuje Vrána.

Má naději už na svůj čtvrtý šampionát, ty předchozí tři ale měly dosti podobný průběh, ač ho jednou vedl Říha, podruhé Pešán a potřetí Jalonen. Vrána začal jako elitní snajpr, ale později se propadal sestavou, ocitl se i mimo ni. „Já věřím, že potenciál mám a že mohu týmu dát hodně. Pak je na mně, abych to ukázal na ledě a na to se soustředím nejvíc. Jdu den po dni. Každý šampionát je pro mě důležitý a chci toho využít,“ říká.

Možná i proto, aby na sebe upozornil. V zámoří mu skončila smlouva, spekuluje se o zájmu Pardubic, on se tomu tajemně usmívá: „Teď to neřeším. Uvidíme, co bude v létě za nabídky. A Pardubice? Teď nedokážu odpovědět.“

Rulík mu prozatím svěřil místo v lajně s Davidem Tomáškem a Filipem Chlapíkem, tedy dalšími dvěma kanonýry. „Všichni umí šanci vytvořit i zakončit. Ale hodně bude záležet, jak budeme hrát dozadu.“

První jejich prověrkou budou dva přátelské zápasy, které Češi odehrají v pátek a sobotu se Slovenskem. Co ukáže Vrána?

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.