Hlavní obsah

Smutná zpráva. Zemřela brněnská hokejová legenda a reprezentant Zdeněk Kepák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku čtyřiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek někdejší československý hokejový útočník Zdeněk Kepák. Rodák z Brna získal v roce 1961 s národním týmem titul mistra Evropy (2. místo na světovém šampionátu ve Švýcarsku), stříbro na světovém šampionátu slavil i o čtyři roky později na turnaji ve Finsku.

Foto: Profimedia.cz

Dvě legendy českého hokeje na společném snímku z roku 2008. Vlevo obránce Oldřich Machač, vpravo útočník Zdeněk Kepák. Zatímco Machač zemřel ve věku 65 let v roce 2011, Kepák odešel ve čtvrtek v 84 letech.

Článek

Kepák do tuzemské nejvyšší soutěže nakoukl už v sedmnácti letech za domovské Královo Pole, po dvou letech zamířil k nováčkovi ligy Jihlavě, v níž strávil čtyři sezony.

Následoval návrat do Brna, ovšem do Rudé hvězdy, která tehdy vládla zdejšímu hokeji. Kepák vytvořil památnou útočnou formaci s Františkem Ševčíkem a Jaroslavem Jiříkem. Za deset sezon v Kometě s ní slavil pět mistrovských titulů v řadě (1962–66), k tomu přidal tři stříbra a dva bronzy.

Nejvyšší soutěž si na začátku 70. let zahrál jeden ročník i ve Zlíně (tehdejší Gottwaldov).

V národním týmu odehrál 25 zápasů, vstřelil šest branek. V roce 1961 byl na turnaji ve Švýcarsku u titulu mistrů Evropy a vicemistrů světa, zápasy ale sledoval jen z lavičky a tribuny. V roce 1965 už ve Finsku na světovém šampionátu nastoupil a třemi asistencemi v šesti zápasech pomohl ke stříbru.

Po konci kariéry Kepák přesedlal na trenérskou dráhu, v nejvyšší soutěži vedl Gottwaldov a TJ Brno.

Reklama