Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Jak vnímat, že Havlát dostal od hokejové vrchnosti za domácí úkol napsat slohovku

Měl to být Jalonenův soudný den, který rozhodne, jestli po zpackaném šampionátu finský kouč skončí u hokejové reprezentace, nebo ji – jak velí jeho podepsaný kontrakt – povede také za rok na mistrovství světa v Praze. Nakonec po hodinách jednání a výslechů je resumé takové, že Jalonen nekončí, ale ani mu smlouva nezaručuje, že bude ještě další sezonu pokračovat. Zkrátka hokejová vláda 11 mužů nerozhodla nic, jen zadala manažeru Havlátovi domácí slohovou práci, ve které má sepsat kroky k tomu, jak nás budou už brzy čekat lepší hokejové zítřky.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/Michal Kamaryt

O budoucnosti Kariho Jalonena na české střídačce se zatím nerozhodlo.

Článek

Chtělo by se říct, že onen „soudný den" skončil tak nějak počesku, kdy se žádá další posudek k posudku a analýza analýzy. Lpění výkonného výboru na podrobnější zprávě, která se má zaměřit na předváděnou hru na šampionátu 2024 v Praze, lze číst několika způsoby. Třeba že Jalonenovy dny u reprezentace nejsou sečteny, že dostane ještě jednu šanci na obhajobu...

... jenže spíš lze celý ten akt vnímat opačně. Podle informací Sport.cz totiž čtvrteční postupná vystoupení trenéra a zbytku realizačního týmu výkonný výbor příliš nepřesvědčila, i proto jejich ústní podání chtějí částečně také v psané formě. Zároveň ale Hadamczik a spol. získali prostor, aby si připravili „záložní" variantu, tedy mohli jednat s potenciálním Jalonenovým nástupcem.

Je totiž jinak zvláštní, že po čtvrtečním „grilování" chce hokejová vláda ještě písemnou zprávu, ve které má dostat ujištění, že na příštím šampionátu v Praze bude „česká hra agresivnější, živější, aby diváci měli pocit, že je tu obrovské nasazení a vůle udělat maximální výsledek." Text má prý i obsahovat, jak vytěžit z extraligových hráčů víc a jak budou v realizačním týmu přesně definovány kompetence.

Přesně tyto věci, ale mohli Jalonen a spol. vysvětlit už ve čtvrtek. Navíc dobře víte, že papír snese vše, protože slíbit a zavázat se můžete k čemukoliv.

Není tajemstvím, že výkonný výbor byl po šampionátu ohledně Jalonenovy budoucnosti rozpolcen. Část by jeho konec přivítala, část ne. Jenže rozložení se teď zřejmě proměnilo a větší množinu tvoří ti, kteří žádají konec.

O kouči Jalonenovi zatím nerozhodnuto. Výkonný výbor si nechá vypracovat zprávu. Chce vizi pro MS 2024Video: Sport.cz

Ve čtvrtek totiž veřejně vyplulo napovrch, že to nejspíš zcela neklapalo v realizačním týmu. Hadamczik uvedl, že do poloviny turnaje rozhodoval o gólmanech Kari Jalonen sám, od druhé poloviny pak Zdeněk Orct. Přitom po zápase s Lotyšskem Jalonen novinářům tvrdil: „Neříkám Orimu (Orctovi), kdo bude chytat, to říká on mně.

Už před šampionátem přitom šly řeči, že se realizační tým rozdělil na finskou a českou část, však i ve čtvrtek Hadamczik přiznal, že „tu máme finskou cestu a tu českou", aby hned vzápětí přidal, že finský Jalonenův parťák Fredrik Norrena už pokračovat nebude. „Kari Jalonen řekl, že toho kolegu z Finska k sobě nechce. A on tady bude jako finský trenér sám," uvedl hokejový prezident doslova.

Foto: David Taneček, ČTK

Zleva asistent trenéra Libor Zábranský, videotrenér Fredrik Norrena, hlavní kouč Kari Jalonen a asistent Martin Erat.

Je ale podivné, že jedinou prozatímní obětí neúspěchu na šampionátu je finský videokouč. Ovšem taky lze Norrenovo hození přes palubu vnímat jako Jalonenův pokus o kompromis s těmi lidmi z výkonného výboru, kteří ještě pořád úplně nepřijali „cizáka" na české střídačce.

Jenže to zdaleka nemusí stačit. Jeho opozice zesílila, navíc díky čekání na Havlátovu „slohovku" dostala ještě čas získat na svou stranu další.

Nebo myslíte, že se Havlát promění v geniálního autora, po jehož řádcích všech 11 mužů zvolá: „Haleluja" a uvěří, že teď to s Jalonenem bude už jen hokejová krása? To zní skoro jako naivita.

Robert Sára

Sportovní žurnalistice se absolvent Masarykovy univerzity (obor historie – žurnalistika) věnuje od roku 1999. Zaměřuje se především na hokej, jako reportér se účastnil řady světových šampionátů, motorsport a sportovní politiku. Více než 20 let působil v MF DNES, v roce 2021 přešel do Sport.cz.

Reklama