Hlavní obsah

Svoboda na ledě svítil modře a dotáhl reprezentaci k vítězství

Žilina

Když brankář Miroslav Svoboda v předminulé sezóně zažíval sestup Šumperka do druhé hokejové ligy, byl na dně. V Třinci čekal na svou šanci marně a pomalu přestával věřit ve vlastní schopnosti. Uplynuly dva roky a 22letý gólman zažívá zcela jiné pocity. Na konci minulé sezóny oslavil s Jihlavou postup do extraligy a teď v Žilině zažil po výhře 2:1 i vítězný reprezentační debut.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Brankář Miroslav Svoboda při utkání se Slováky v Žilině.

Článek

„Musím říct, že po té zpackané sezóně v Šumperku bych na tohle ani nepomyslel. Vždy jsem toužil chytat za reprezentaci a věřil jsem, že na to mám, ale přišlo to dříve, než by ch to čekal. Po skvělém roce v Jihlavě jsem se rozhodl pro rázný krok přestoupit z Třince do Plzně a zatím se to jeví jako dobré rozhodnutí," svěřoval se Svoboda, který výhru českého týmu proti Slovensku podpořil jednadvaceti úspěšnými zákroky.

„Byla to těžká premiéra. Dostali jsme stejně jako v Třinci gól první, ale hráli jsme lépe a byl jsem přesvědčený, že pokud nedostaneme rychle další, tak dokážeme vyrovnat i vyhrát," vykládal nováček národního týmu, který nepřijel na první sraz v sezóně úplně rozchytaný. „V Plzni jsme moc přáteláků zatím nehráli a v první třetině jsem to cítil. Navíc jsem po přestupu měnil celou výstroj, takže jsem se necítil tak, jak bych měl. Po tom inkasovaném gólu jsem byl docela nervózní, protože jsme Slováky přehrávali a kdybychom prohráli, tak by to šlo na můj vrub," přiznával Svoboda, který vyjel proti Slovákům se svítivě modrými chrániči.

„Tu zpackanou sezónu v Šumperku jsem začínal v Havířově v tmavé výstroji, takže takovou už nechci. Bílou zase nemám rád, protože se hodně špiní, tak jsem si vzal tuhle modrou. Někdy je potřeba zkusit něco jiného," usmíval se plzeňský gólman, kterého v hledišti žilinského zimáku podporovala početná skupina fanoušků. „Tím největším je asi táta. Podporuje mě celý život a můj první start by si nenechal ujít. Byl tady i kamarád z dětství a přítelkyně s rodiči. Ale na ledě to bylo na mě a jsem rád, že se mi to povedlo.," prozradil Svoboda. „Kluci to ale zvládli a jsem za to moc rád. Bylo tady plno nováčků a budeme na tyhle dva zápasy určitě dlouho vzpomínat," přiznal gólman.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.