Hlavní obsah

Top týmem ještě nejsme, Kanada nebo USA by po první třetině vedly 6:1, ví kouč české osmnáctky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští hokejisté do osmnácti let v úvodním duelu na mistrovství světa porazili domácí Německo 4:2. Skóre otočili díky přesilovkám, které si trenér Jakub Petr pochvaloval. Mrzela ho však nepovedená úvodní třetina, po které byl stav nerozhodný 1:1 navzdory tomu, že Češi měli velké množství šancí a na střely zvítězili 26:7.

Foto: Český hokej, Jan Beneš

Kouč hokejové reprezentace do osmnácti let Jakub Petr.

Článek

Landshut (od našeho zpravodaje) - Skóre totiž otevřeli Němci a národní tým dokázal srovnat až v poslední minutě první třetiny. „Měli jsme spoustu šancí. Elitní týmy jako Finsko, Kanada nebo USA by po první části vedly 6:1. Top týmem však ještě nejsme. Říkal jsem klukům, ať zůstávají trpěliví a drží se plánu," vysvětloval kouč Jakub Petr.

A jeho svěřenci mu přání splnili. V prostřední třetině však znovu museli dotahovat. „Když se Němci dostanou do vedení, je to s nimi těžké. Ale mužstvo se s tím popralo velmi dobře," oceňoval 48letý trenér.

Český tým totiž v poslední desetiminutovce druhé části využil tři přesilovky ze čtyř. „Hodně nám to pomohlo. Předvedli jsme sehrané situace, žádné náhodné," liboval si Petr. Na všechny tři góly v početních výhodách asistoval 17letý brněnský šikula Eduard Šalé. Po jeho pasech se dělovkou z nápřahu dvakrát prosadil kapitán Jiří Kulich a jednou Adam Bareš.

„Jedné přesilovkové lajně to pálilo, za to jsem rád. Druhá náznaky měla, akorát tam nebyla exekuce v pravý moment. Určitě je důležité pro další vývoj turnaje, že se nám početní výhody daří," pokračoval bývalý kouč Vítkovic.

Národní tým tak otočil skóre na 4:2 a vedení udržel až do závěrečné sirény. „Jsem trochu rád, že jsme dnes nevyhráli jednoznačně. Kluci dostali vzkaz „vítejte na mistrovství světa". Tady rozhoduje každá minuta, která posouvá jednotlivce i tým," mínil Petr.

Fanatec Arenu v německém Landshutu zaplnilo 2910 diváků. A vidět byly i české dresy a vlajky, Landshut se totiž nachází jen 130 kilometrů od českých hranic. „Naši fanoušci byli hodně slyšet. Je to obrovský zážitek impuls pro všechny kluky. Hráči prožívají konec nějaké etapy vývoje a alespoň věří tomu, že hokej přináší i pozitivní věci," usmíval se trenér.

Po úvodním vítězství ale český tým musí zůstat nohama na zemi. Už v neděli od 15:30 ho totiž čeká mnohonásobně těžší soupeř, hlavní favorit šampionátu USA. „Náš projev musí být jiný než proti Německu. Jsme na jiné straně barikády. Favorit je jednoznačný. Hráči ale musí věřit ve své síly. Mají svou kvalitu, když se dostali na mistrovství světa. Zápas s Amerikou nám musí přinést pozitivní poznatky do dalšího průběhu turnaje," doplnil Petr.

Reklama