Hlavní obsah

U Noska jsem se rozhodl hned po prvním zápase, prozradil Rulík. Na soupisce si nechá místo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nominaci české hokejové reprezentace na domácí mistrovství světa se objevilo hned několik překvapení. A nečekaně také vypadly hned tři zámořské posily. „U Tomáše Noska jsem se rozhodl už po prvním zápase, rozhodl jeho výkon proti Finsku,“ prozradil na tiskové konferenci trenér národního týmu Radim Rulík. Proč sáhl po Davidu Špačkovi, plánuje čekat na vývoj série Bostonu s Floridou a jak nominaci ovlivnil nepovedený turnaj v Brně?

Noska jsem nenominoval na MS už na základě výkonu v utkání s Finskem, říká Radim Rulík a vysvětluje, proč chybí i Vrána, Radim Zohorna nebo Ticháček Video: Sport.cz

 
Článek

Jak probíhala diskuze o výběru hráčů do konečné nominace?

Po zápase se Švýcarskem jsme byli v kabině, kde jsme malinko zhodnotili utkání, a pak jsme seznámili hráče s organizací. Nejdřív jsme se poradili s trenéry na závěrečném mítinku. Je to společná práce. U diskuzí jsme všichni, celý realizační tým i generální manažeři. Nominace vzešla ze vzájemné komunikace, ale finální slovo jsem měl vždy já. Měli už jsme to celkem připravené, takže to netrvalo dlouho. Pak jsme si pozvali hráče a oznámili jim nominaci.

Do kádru se nevešly tři posily ze zámoří, Tomáš Nosek, Jakub Vrána ani Radim Zohorna. Proč?

U Noska jsem se rozhodl po jeho prvním zápase proti Finsku, že už ho na další utkání nebudu nominovat. Důvody jsem mu osobně řekl, nebudu je říkat veřejně. Zvolili jsme prostě jiné hráče. Rozhodl jeho výkon proti Finsku. Jakub Vrána je talentovaný hráč, který odehrál většinu času na farmě. Nepřijel v takové formě, jakou bychom si představovali.

A Zohorna?

S Radimem se známe osobně, trénoval jsem ho několik let v Boleslavi. Obdobný důvod jako u dalších hráčů ze zámoří. Je strašně krátký čas je dostat do formy. A ta nebyla taková, aby to na nominaci stačilo.

Sestřih zápasu Česko - ŠvýcarskoVideo: Sport.cz

Z benjamínků v týmu se do nominace vešel David Špaček, naopak jiný obránce Jiří Ticháček ne. Jak jste se rozhodoval?

Jeden aspekt byl, že Jirka je levák, zatímco David pravák, teď jich máme stejný počet. Jsou na podobné úrovni, ale David je ze zámoří obouchanější. Jsem rád, že jsme jednoho mladého obránce zařadili, ale pro oba místo nebylo.

Jakou roli hrálo noční utkání NHL, ve kterém Boston s Davidem Pastrňákem nebo Pavlem Zachou odmítl konec sezony a postoupil do druhého kola?

Sehrálo to roli, neříkám, že ne. Další série začíná už za chvíli. Uvidíme, jak se bude vyvíjet.

Takže si plánujete nechat volná místa na soupisce? Ve výběru máte 23 hráčů do pole, zapsat jich můžete jenom 22.

Ano, některá místa necháme volná. Šance, že by nás někdo mohl posílit po druhém kole, určitě je. Připravíme si na to plán. Od čtvrtka budeme trénovat v počtu 22 hráčů do pole a tří brankářů. Kolik hráčů bude zapsáno na soupisku, oznámíme, až se ve čtvrtek připojí David Kämpf z Toronta. Nevíme, jak dopadne jeho výstupní kontrola, jestli všechno bude v pořádku.

Nepřehodnotil byste při střelecké bídě v závěru přípravy pohled na Jiřího Kulicha?

Teď o tom nemá cenu spekulovat, protože hraje play off AHL. Samozřejmě uvidíme, ale s největší pravděpodobností počítám s tím, že Rochester půjde daleko. Farmu mají opravdu hodně silnou.

Náš nejslabší výkon na turnaji, hodnotí utkání se Švýcarskem Radim Rulík. Video: Sport.cz

Jak nominaci ovlivnil nepovedený turnaj v Brně?

Samozřejmě to byl nepovedený turnaj, ale nešlo tolik o výsledky, ale spíš o to, jestli u hráčů byl v průběhu přípravy vidět progres. U některých přišel a u těch, kteří se nedostali, nenastal. Naopak přišel třeba i pokles. Kluci, kteří se tam dostali, si naopak udržovali konstantní výkonnost, proto si nominaci vybojovali.

Kdy plánujete určit kapitány a asistenty?

V úterý budeme mít sraz a první trénink. Bude to věc kabiny, nejenom naše. Na mítinku to rozhodneme a poté to oznámíme do médií.

Domácí mistrovství startuje v pátek. Máte už plán, jak by se tento váš výběr chtěl prezentovat?

V současné době máme míň a míň hráčů v prvních dvou lajnách NHL. Soupeři jich mají daleko víc. Samozřejmě převažují hráči z Evropy. Chceme se prezentovat jednoznačně srdcem a obětavostí a udělat nejlepší možný výsledek. Budu se snažit působit na mužstvo tak, abychom neřešili v úterý, co nás čeká v pátek. Ale abychom šli krůček po krůčku a odehráli výborný turnaj.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.