Hlavní obsah

V Detroitu jsou profíci, ale rozhovor s trenérem byl jako výslech, smál se Jágr

KARLOVY VARY

Kdo získá Jaromíra Jágra do svých služeb pro příští sezónu, přivítá v mužstvu majitele Zlaté hokejky za uplynulý hokejový ročník. Kladenský odchovanec vyhrál tuto anketu už podesáté, v čemž nemá konkurenci. Druhý Dominik Hašek má doma pět ocenění. A kde bude tedy Jágr hrát? „Nějaké nabídky jsou, konkrétně ještě nevím. Až bude všechno na stole, tak se nějakým způsobem rozhodnu,“ řekl v Karlových Varech.

Foto: Jan Koller, ČTK

Jaromír Jágr (vpravo) a Marek Židlický

Článek

Chcete se rozhodnout co nejdříve? Věřím, že co se stane, to se stane pro mé dobro. Čím déle čekáte, tím některým klubům dojde trpělivost. Jako se to stalo některým ruským klubům (smích). Potom jich je méně, ale to se nedá nic dělat.

Nyní se hodně mluví o Detroitu, to by znamenalo po třech letech návrat do NHL... O tom jsem nepřemýšlel, Uvidíme, co tam bude. Myslím si, že to není na telefon. Petra jsem neviděl tři čtyři dny (agent Petr Svoboda). Měl jsem lítání kvůli kladenskému klubu. V neděli nebo pondělí si sedneme a v přímém kontaktu se podíváme na možnosti.

Hovoří pro Detroit fakt, že se tam dlouhodobě daří starším a zkušenějším hráčům? Už tři roky NHL nesleduji, nevím, jací tam jsou hráči. Nečekal jsem, že Detroit by měl mít zájem.

A těší vás aspoň? Těší... Kdybych měl jen jeden tým, tak se nemusím rozhodovat, takhle to je těžší. Takto člověk o tom musí přemýšlet, ale když se rozhodne, tak nemůže koukat nazpátek, že kdyby šel jinam, tak to mohlo dopadnout lépe.

Jaromír Jágr s přítelkyní Innou na vyhlášení Zlaté hokejkyfoto: Právo/Jan Handrejch

V Detroitu hraje Jiří Hudler, mluvil jste s ním? Ne. Všechno má svůj čas a důležitost.

Ale měl jste telefonický rozhovor s koučem Mikem Babcockem, co vám říkal? Připadal jsem si jako na výslechu, že jsem někoho zabil, ještě že mi nesvítili do očí.

Byl přísný? To vůbec ne. Tady je vidět přístup, proč jsou pořád na vrcholu, to může málokdo říci. Ačkoli nedraftují nejlepší mladé hokejisty, tak se drží na vrcholu hodně dlouho, to není náhoda. Dokáží totiž udělat hokejistu i z hráče, který je draftovaný v pátém nebo šestém kole, což málokdo z jiných týmů dokáže, je vidět, že to dělají úplně jinak, jsou to profesionálové. Než udělají důležitý krok, tak o něm přemýšlí více než jednou.

Proklepl vás tedy kouč Detroitu? To nevím, musíte zavolat jemu.

Pamatujete si aspoň otázky? To už si nepamatuji, to bylo před týdnem (smích). Já si nepamatuji, co bylo před půl hodinou, jsem už starý (smích).

Ptal se na Rusko? Říkám, že si nic nepamatuji, jen vím, že jsem byl dlouho na telefonu. Je možné, že během týdne budu mít pohovory s jinými mužstvy, je zcela zbytečný dělat nějaký rumraj kvůli jednomu mužstvu. Zítra můžete přijít a ptát se, s kým jsem mluvil druhý den. To bych byl jako Iveta Bartošová, která je každý den v novinách, bych trhnul její rekord.

Víte, kolik klubů má o vás zájem? Nevím přesně, jeden tam nebude, bude to více než jeden, to vím stoprocentně. Důležité jsou i finance, čím více jste nároční, tak má méně klubů zájem.

Jaromír Jágr v dresu Omskufoto: www.khl.ru

Poslední tři roky jste odehrál v Rusku, láká vás Amerika? Mám hokej rád, to je nejdůležitější věc. Pořád chci hrát kvalitně, chci se zlepšovat. Potom záleží na směru, kterým se rozhodnu, jestli na východ, nebo na západ.

Berete to tak, že nemáte v NHL ještě uzavřený účet, v historickém bodování jste na devátém místě? Spousta lidí říká, že jsem to neuzavřel, část říká, že by bylo pro mě lepší, kdybych se nevracel. Takový je názor lidí, ale v konečné fázi bude záležet, co řeknu já. Musím vědět, jaké jsou nabídky, poté se musím rozhodnout, jakým směrem bych se rád vydal. Všechna plus a minus, což je důležitý. Určitě bude také důležitý zájem klubu. A rovněž to, jaká je kvalita týmu a šance vyhrát Stanley Cup. Play-off v NHL je o něčem jiném.

Je pro vás důležitá i role v mužstvu? To, jestli máte nějaké jméno nebo mužstvo od vás něco očekává, může pomoci tak v prvních deseti zápasech, pak se role odvíjí od výkonů na ledě. Jestli je moc velké očekávání a vy hrajete o něco hůře, tak se role během sezóny změní. Nejde, aby vás drželi na nějaké pozici zuby nehty. Na druhou stranu hrajete lépe, než jsou očekávání, tak role se může změnit.

Jaromír Jágr slaví druhý gól do sítě USA ve čtvrtfinále MS.foto: Reuters/Petr Josek

Stále nevíte, kde budete hrát, ale trénovat se musí. Jak jste na tom? Ještě jsem nezačal, je čas. Trénuji, ale nejsem v nějaké tréninkové fázi. Pomaloučku se rozjíždím.

Nemáte obavy, že starosti okolo Kladna mohou přibrzdit letní přípravu? Když jsem byl v NHL, tak jsem měl daleko více volna. A teď nesmíte zapomenout, že mistrovství světa skončilo před měsícem, to není tak dlouhá doba na odpočinek. Problém je, že když něco měsíc neděláte, tak začátky jsou těžší, ale to znám, počítám s tím. Je potřeba akorát přežít začátek, pak už se to rozjede. Když se cítíte každý den lépe a lépe, tak to je dobrý.

Sledoval jste finále Stanley Cupu, David Krejčí zářil... Vůbec, přečetl jsem si, že měl nejvíce bodů, ale zápasy jsem neviděl.

Víte, že překonal váš rekord? Jaký?

Počet bodů v play-off... Proto se musím vrátit, to je další důvod, proč se vracím, tak teď jdu na sto procent do NHL (smích).

Poslední otázka, jste stále v kontaktu s Omskem? Pořád.

Reklama