Hlavní obsah

Vejmelka už je s reprezentací a před MS říká: Budeme chtít loňský výsledek ještě vylepšit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loni byl jedním z klíčových borců, kteří na světovém šampionátu pomohli ukončit desetiletý medailový půst Čechů. Jenže konec vítězného zápasu o bronz neprožíval na ledě, kde by vítězně zvedal ruce nad hlavu, ale jen na střídačce. Onen duel totiž Karel Vejmelka nedochytal, byl po první třetině střídán. „Takhle to mělo být. Kdyby k tomu nedošlo, možná takový úspěch není. Ale samozřejmě bych chtěl zápas s takovým koncem na ledě zažít." Letos může přijít pokus č. 2 – medailové mače se zase odehrají v Tampere a Vejmelka je od pátku u národního týmu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Karel Vejmelka a trenér brankářů Zdeněk Orct během loňského tréninku hokejové reprezentace.

Článek

Tušíte, jestli budete zase jedničkou?

To nedokážu ještě říct. Cesta k mistrovství světa je dlouhá, máme před sebou pár zápasů a může se stát cokoliv. Ale šampionát je výzva, motivace loňský výsledek minimálně zopakovat a budeme se snažit, aby byl ještě lepší.

Vašimi parťáky zatím jsou Marek Langhamer a Šimon Hrubec. S tím prvním jste dvojici tvořil i loni, Hrubce dobře znáte.

To je pozitivní. Oba jsou výborní gólmani i lidi. Máme mezi sebou dobrý partnerský vztah, známe se z předchozích sezon. Se Šimonem jsem se kdysi potkal ještě v Třebíči, což už je dnes trošku nostalgie. S Markem jsme byli loni celé mistrovství. Takže myslím, že je to jen plus a že to bude fungovat.

Oba řekli, že na mistrovství pojedou klidně v roli trojky. Je pozitivní, že to nejsou žádní žraloci, že?

Máme to stejně. Nároďák a samotné mistrovství světa jsou o týmovém úspěchu, nikdo se nedívá na osobní statistiky a rovinu. Kdo bude chytat, ten bude chytat. Všichni ostatní by mu měli přát to nejlepší, pak jen můžeme uspět. I já se spokojím s jakoukoliv rolí. Ale každý chce samozřejmě být v bráně.

To v Arizoně si zachytáte dost, v sezoně jste měl 50 zápasů. Jaký to byl ročník?

Snažil jsem se soustředit hlavně na sebe a svůj výkon. Pak se snažíme vyhrát každý zápas, i když víme, že tým nemáme tak kvalitní jako nejlepší. Ale byli jsme konkurenceschopní a sezona probíhala nad očekávání. Spoustu týmů jsme zaskočili, ročník byl úspěšnější než loňský. Cílem je, abychom se každou sezonu zlepšovali a evidentně jsme na správné cestě.

Mimochodem před startem příští sezony si s klubem zahrajete přátelské zápasy proti Kings v australském Melbourne. Jak se těšíte?

To bude další skvělá zkušenost. Bude tam výborná fanouškovská kulisa a je moc fajn možnost posunout hokej do země, kde ho tolik nevnímají, protože v popředí mají jiné sporty. Bude to pro nás hráče úžasná příležitost poznat zemi, kde jsem já nikdy nebyl, ale bude to i hodně zajímavé z hokejového hlediska.

Související témata: