Hlavní obsah

Vejmelkovi se vybavily vzpomínky na Kometu: Měl jsem z atmosféry husí kůži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do kádru Komety patřil šest let, teď si Karel Vejmelka poprvé zachytal v Brně v reprezentačním dresu. I přes porážku 2:3 v prodloužení s mistry světa z Finska si úvodní duel Českých hokejových her užil. I díky fantastické atmosféře. Brněnští příznivci navíc na 26letého gólmana rozhodně nezapomněli a mnohokrát ho v zápase vyvolávali. „Měl jsem z toho husí kůži, jak jsem si vybavil vzpomínky na Kometu. Bylo super si zase zachytat na tomhle ledě a poslechnout si brněnské fanoušky,“ rozplýval se.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Karel Vejmelka v zápase proti Finsku

Článek

Brankář Arizony, na něhož se přišla podívat celá rodina, si připsal 23 zákroků a dlouho deptal finské střelce. „Cítil jsem se výborně po fyzické stránce i z herního hlediska. Spolupráce s kluky fungovala. Jen závěr se nám nepovedl..." mrzelo Vejmelku.

Češi totiž vedli 2:1, a dokonce hráli přesilovku. „Stačilo třicet sekund. Ale přišlo naše vyloučení, které soupeř potrestal. U druhého gólu ani při trefě v prodloužení jsem toho moc neviděl. Těžké situace. Nicméně to pro nás byla výborná zkouška před mistrovstvím," věří rodák z Třebíče.

Souhlasí i kapitán Roman Červenka. „Nic jiného nás takhle dobře nepřipraví. Začátek byl nervóznější, pak jsme se do toho dostali a zlepšovali se. Super test, obstáli jsme, ale mrzí mě, že nemáme tři body," smutnil zkušený útočník.

Do zápasového kolotoče se po zranění vrátil s celoobličejovým krytem. „Ale plexisklo nemlžilo, zvykal jsem si na něj celý týden," pokračoval. Do první formace dostal vedle Michaela Špačka i posilu z NHL Dominika Kubalíka, který mu asistoval na vedoucí trefu.

Na trestné lavici však půlminutu před koncem skončil právě Červenka. „Kontakt jsem moc necítil, jen jsem nějak přiblokoval soupeř hokejku, ale Kubalda mohl vyjet. Nevím, jestli soupeř spadl. Ale to už je pryč, nedá se nic dělat," prohlásil 37letý křídelník.

Tentokrát na šampionátu nebude zářit vedle Davidů Pastrňáka s Krejčím, kteří se po vypadnutí Bostonu omluvili ze zdravotních důvodů. „My jsme s tím tak počítali. Pro nároďák je to velké bohužel. Jsou to kluci, kteří mohou tým úplně změnit. Ale dneska je hokej vyrovnaný a já věřím, že máme šanci udělat dobrý výsledek," doufá Červenka.

Trenér Kari Jalonen prozradil, že posila z New Yorku Filip Chytil dorazí nakonec dříve. „Měli bychom se potkat už v pátek," uvedl finský kouč s tím, že centr Rangers však o víkendu nenastoupí. Trenérský štáb ale bude mít celý tým pohromadě už týden před turnajem. „Myslím si, že to bude naše výhoda. Cítím, že všichni kluci táhnou za jeden provaz a věří trenérům, stejně jako my věříme jim," oceňoval Jalonen.

První těžká zkouška proti mateřskému Suomi mu prozradila spoustu poznatků. „Takový zápas jsme všichni potřebovali. Tempo bylo úplně na jiné úrovni než proti Rakousku. Viděl jsem postupný progres, ve třetí třetině už jsme hráli opravdu dobře. Jen v posledních dvou minutách jsme nebyli dostatečně chytří," litoval zkušený kouč.

„Ale tohle utkání mi hodně napovědělo, kam směřujeme a jak na tom jsme. Pro nás trenéry je teď o něco jednoduší zanalyzovat naše hráče. Zejména díky tomu, jaký proti nám stál soupeř," doplnil Jalonen.

Reklama

  2 : 3 sn Švédsko - Česko 2 : 3 sn   dohráno
20240428T14 : 00:00+0200
Švédsko vs. Česko
Švédsko vs. Česko
Švédsko
Česko
  Česko - Kazachstán zítra 14 : 00
20240429T14 : 00:00+0200
Česko vs. Kazachstán
Česko vs. Kazachstán
Česko
Kazachstán