Hlavní obsah

Vejmelku čeká výrazná změna šatníku, z pouště míří do hor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebyl součástí žádné hráčské výměny, nepodepsal ani nový kontrakt a stejně ho už brzy čeká zásadně jiná štace než doposud. „Budu muset asi do šatníku něco přikoupit,“ usmívá se hokejový brankář Karel Vejmelka. Z Phoenixu, místa v arizonské poušti, které má nejvyšší průměrnou teplotu ze všech velkých amerických měst, se s celým týmem přesune do Salt Lake City. To leží v 1300 metrech nad mořem. „Bude to velká změna,“ ví Vejmelka.

Brankáři hokejové reprezentace jako konkurenti i parťáci. Pro domácí šampionát by měla být daná jasná jedničkaVideo: Sport.cz

 
Článek

Osud Arizony v NHL byl už dlouho nahnutý a před pár týdny skutečně došlo k zásadní změně: Coyotes získal majitel klubu NBA Utah Jazz Ryan Smith, přestěhoval ho do Salt Lake City a NHL tak má na mapě novou zastávku. Zatím není jasné, pod jakým názvem klub bude hrát.

„Začneme s Utahem na dresech, pak vyřešíme logo a všechno ostatní. Každopádně budeme Utah něco,“ uvedl Smith. Ani Vejmelka, jeden z plejerů, kterého se stěhování přímo dotklo, netuší, jaké bude oficiální jméno jeho zaměstnavatele. „Taky jsem zvědavý a těším se, až se to dozvíme,“ vyprávěl v úterý v Brně, kde se zapojil do přípravy národního týmu před MS.

Nicméně právě události ze zámoří byly ústředním tématem rozhovoru s novináři. Vejmelka popisoval, že s klubovými parťáky už do Utahu vyrazili na inspekci. Prohlédli si halu, zdejší zázemí, místní jim ukázali i možnosti atraktivního bydlení. „Mám z toho hodně dobrý pocit.“

Smith si pořídil klub za 1,2 miliardy dolarů. Aréna v Salt Lake City pak má kapacitu 12 tisíc diváků, majitel ji ale chce postupně navýšit na 17 a půl tisíce – i s vědomím, že čtyři hodiny po oficiálním oznámení prodeje dostala organizace 11 tisíc žádostí o permanentky.

„Bude to oživení. Je tam skvělý majitel, který měl o NHL dlouhodobě zájem. Má touhu hned od začátku vybudovat silný tým, takže si myslím, že bude rozhodně na co se dívat,“ míní Vejmelka. „Je to v horách, myslím si, že to bude výhoda, protože budeme přeci jen trošku výš. Je to vždycky lepší, když se hraje ve vyšší nadmořské výšce. V tom bych viděl další pozitivum.“

Na druhou stranu je Vejmelkovi líto, že Phoenix o NHL přichází. „Je tam spousta mladých týmů, velkých talentů a potenciál to město rozhodně má. Já věřím, že se tam jednou tým vrátí, ale teď je potřeba se soustředit na to, co bude. Myslím si, že je to skvělá příležitost toho využít a po všech stránkách si to užít. Je fajn být součástí něčeho nového,“ říká.

Brzy 28letý gólman má za sebou sezonu, v níž lehce ustoupil do pozadí. Odchytal 38 utkání, dříve zvládal kolem padesátky. Roli jedničky převzal Kanaďan Connor Ingram. „Ani předešlé roky to nebylo tak, že bych měl něco jistého, ale sezona se nějak vyvíjela. On měl formu, chytal výborně a já jsem si zase musel počkat na nějakou jeho slabší chvilku. Myslím, že se to postupem roku vyvíjelo, že jsme se střídali víc a víc. Nakonec to bylo tak, že jsme se v závěru sezony střídali. V podstatě z toho mám dobrý pocit,“ míní Vejmelka.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Gólmani Karel Vejmelka, Petr Mrázek, trenér brankářů Ondřej Pavelec a Lukáš Dostál během tréninku hokejové reprezentace před turnajem Betano Hockey Games v Brně.

I s ohledem na zápasové vytížení se očekává, že by Vejmelka mohl na šampionátu v Praze – alespoň zprvu – plnit roli trojky za Mrázkem a Dostálem. „Konkurence to je, ale zároveň musíme být parťáci a pomáhat si navzájem. Být takový malý tým v tom velkém a podporovat jeden druhého. Tak to vnímáme. Myslím, že to bude fungovat, protože se známe všichni moc dobře, a nemám obavy, že by byl nějaký problém,“ slibuje Vejmelka.

A kdo ví, třeba nakonec bude on tím, kdo bude v brance při těch nejdůležitějších hokejových bitvách.

Aktuální složení hokejové reprezentace

Brankáři:

Lukáš Dostál (Anaheim), Petr Mrázek (Chicago), Karel Vejmelka (Arizona)

Obránci:

Jan Koštálek, Libor Hájek (oba Pardubice), Michal Kempný, Jakub Krejčík (oba Sparta Praha), Jan Ščotka (Kometa Brno), Jiří Ticháček (Kladno), Radko Gudas (Anaheim), Dominik Mašín (Ilves Tampere), Jan Rutta (San Jose), David Špaček (Iowa Wild), Libor Zábranský (Ässät Pori), Tomáš Kundrátek (Třinec)

Útočníci:

Filip Chlapík, Pavel Kousal (oba Sparta Praha), Michal Kovařčík, Ondřej Kovařčík (oba Jukurit Mikkeli), Tomáš Nosek, Ondřej Palát (oba New Jersey), Ondřej Beránek (Karlovy Vary), Ondřej Kaše (Litvínov), Jáchym Kondelík (České Budějovice), Jakub Flek (Kometa Brno), Roman Červenka (Rapperswil-Jona), Dominik Kubalík (Ottawa), Radan Lenc (HV 71), Matěj Stránský (Davos), Michael Špaček (Ambri-Piotta), David Tomášek (Färjestad), Jakub Vrána (St. Louis), Radim Zohorna (Pittsburgh), Daniel Voženílek (Třinec), Lukáš Sedlák (Pardubice).