Hlavní obsah

Výhru jsme Švýcarům sami dali, štvalo kapitána Červenku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodloužení nedělního utkání českých a švýcarských hokejistů na turnaji Karjala na ledě v Turku skončilo po dvaceti vteřinách. Obránce Jan Košťálek zadovkou naslepo do prostoru mezi kruhy namazal puk Sentelerovi, jenž nedal Romanu Willovi nejmenší šanci a rozhodl o vítězství soupeře 3:2 v prodloužení.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Trenéři hokejové reprezentace Martin Erat (vlevo) a Kari Jalonen při zápase.

Článek

„Myslím, že jsme Švýcarům výhru sami dali, hlavně rozhodující gól jim dost usnadnila chyba v pásmu. Je to škoda. Ve druhé třetině jsme v přesilovce trefili tyčku, jít na 3:1, pak bychom podle mého zápas zvládli. Oni místo toho vyrovnali tečí před koncem třetiny na 2:2 a nakonec si počkali na další naši chybu, z čehož se už nešlo dostat," uvedl pro Radiožurnál kapitán českého týmu Roman Červenka.

„Prohra nás všechny mrzí, ale odehráli jsme dobrý zápas, tím spíš, že jsme po Finech měli na odpočinek jen nějakých sedmnáct hodin. Bohužel jsme udělali osudné chyby a Švýcaři je potrestali. Samozřejmě, že kdybychom brali alespoň ty dva body my, byli bychom rozhodně šťastnější," líčil pro ČTK gólman Roman Will, jenž čelil osmadvaceti střelám soupeře.

Švýcaři dovedli všechna tři utkání do prodloužení. „Hrají dobře do defenzivy a čekají na šance, které vyplynou ze hry a s takovými situacemi už si dokážou poradit. Jsou dobře organizovaní, špatně se proti nim prosazuje. Škoda, že Patrik Zdráhal nedal gól z úniku asi pět minut před koncem. To nás mohlo nasměrovat k vítězství za tři body. Nastavení je vždycky trochu loterie, tentokrát nám to nevyšlo. Chyby se stávají, takový už je hokej. Z každé se dá ale poučit," uvedl pro hokej.cz obránce David Sklenička.

Trenér Kari Jalonen cítil, že oproti perfektnímu sobotnímu hokejovému projevu s Finskem tentokrát hře národního týmu něco chybělo. „Nepředvedli jsme úplně konstantní výkon. Začali jsme dobře, pak šlo tempo trochu dolů. Rozhodly naše velké chyby, kterými jsme soupeři pomohli ke gólům," hodnotil v České televizi kouč, jenž označil turnaj za hodně náročný.

„Tři zápasy ve čtyřech dnech, k tomu přelet do Finska... Fyzicky to nebylo snadné, tak to ale bývá i na mistrovství světa. Na hráčích jsem však pořád viděl energii. Turnaj mi každopádně ukázal, co jsem potřeboval a těšilo mě, že v Turku jsme obě utkání odehráli jako tým mnohem lépe než v Českých Budějovicích se Švédy," prozradil Jalonen.

Byl také hodně rád, jak na turnaji obstál Roman Will. „Tím, jak odchytal duel s Finy, si řekl o druhou šanci. Nechci o něm teď říkat, že je jedničkou mezi gólmany z evropských lig pro národní tým, ale všichni vidí, že je to skvělý gólman. V extralize podává báječné výkony a na tomto turnaji odchytal skvělé zápasy," pochválil Jalonen brankáře Pardubic.

Reklama