Hlavní obsah

Z té podobnosti až mrazí. Pro hráče je to zdvižený prst, přiznává Jalonen a cení si, jak se tým oklepal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ta podobnost se čtvrtečním zápase proti Finsku byla až nápadná, že i kouč českých hokejistů Kari Jalonen si ji nemohl nevšimnout. I o dva dny později proti domácím Švýcarům jeho svěřenci ve druhé třetině zcela vypadli ze hry, znovu během prostřední periody vyprodukovali jen jednu střelu na bránu a byli pod drtivým tlakem soupeře. Jenže opět to zásluhou skvělého výkonu gólmana dokázali ustát bez inkasované branky, a nakonec díky dvěma trefám ve třetím dějství slavili výhru 2:1. Druhou na turnaji, jehož vítězství mají nadosah.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české reprezentace Kari Jalonen.

Článek

„Zápas měl podobný průběh jako v Helsinkách. Hráli jsme velmi dobře v první třetině, ve druhé dvacetiminutovce jsme měli velký počet ztrát puků ve středním pásmu, takže jsme úplně přestali hrát směrem dopředu. Ve třetí tetině jsme se ale zase dokázali vrátit do zápasu, což je pozitivní. Zase jsme předvedli 40 minut dobrého hokeje a taky 20 minut, kdy byl soupeř lepší a rychlejší," říkal 62letý Jalonen po výhře 2:1 nad výběrem Helvétského kříže.

Přitom finský stratég hráče před zápasem upozorňoval, aby se vyvarovali podobného výpadku jako v druhém dějství proti Suomi. Marně. Hluchá pasáž ve stejné fázi zápasu přišla zase.

Foto: Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP, ČTK/AP

Jiří Černoch se snaží prosadit před švýcarskou brankou.

„Aspoň je to pro hráče takový zdvižený prst," připouští Jalonen a snaží se najít příčiny blackoutu svého týmu.

„Prohráváme příliš mnoho puků ve středním pásmu. Přitom je ten prostor strašně důležitý, musíte tam vyhrávat souboje, hrát v rychlosti, nepouštět soupeře za modrou čáru. A naopak se dostávat k soupeřově brance, kde pak protihráče můžete dostávat pod tlak. Ale naštěstí jsme se z toho zase oklepali," potěšilo Jalonena, že ve třetí třetině zlomil bezbrankový stav Košťálek, na kterého vzápětí navázal Smejkal a Švýcaři stihli v závěru už jen snížit Corvim.

Klíčovým faktorem úspěchu byl znovu výkon brankáře. Langhamer navázal na ten čtvrteční Hrubcův a pochytal dokonce 45 střel Švýcarů. „Byl excelentní a dal nám šanci vyhrát. Tým má ale dobré jádro, takového týmového ducha. Líbí se mi, že si kluci užívají hokej, zápasy prožívají naplno a užívají si reprezentaci," našel Jalonen i další pozitiva.

V neděli Češi zakončí Švýcarské hry proti Švédům a pokud získají alespoň bod, druhý turnaj seriálu Euro Hockey Tour vyhrají. Brankáře, jenž bude čelit Třem korunkám, oznámí Jalonen až v den zápasu. V útoku pak slibuje udělat pár změn.

Nejistý je start útočníka Chlapíka, jenž vynechal už souboj se Švýcary, když si ještě v Helsinkách poranil kotník při vystupování z týmového autobusu. „Ze všeho nejdřív si musíme s Filipem promluvit a zjistit, jak na tom je zdravotně. Je dost možné, že bude chybět i v neděli," připouští finský kouč Čechů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.