Hlavní obsah

Jalonen byl odvolán! Hadamczik už oznámil jeho nástupce, dochází na velký návrat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kari Jalonen už není koučem českého hokejového nároďáku! Výkonný výbor svazu ho po osmém místě; historicky nejhorším umístění na MS; na šampionátu v Tampere a Rize odvolal rok před koncem platného kontraktu. Prezident Českého hokeje Alois Hadamczik zároveň oznámil Finova nástupce. Jak již Sport.cz předem avizoval, stal se jím dosavadní trenér reprezentační dvacítky Radim Rulík. Spolu s ním míří k A týmu i jeho asistenti Marek Židlický s Jiřím Kalousem a kouč gólmanů Ondřej Pavelec. Staronovým generálním manažerem mužstva pak bude Petr Nedvěd. Všichni mají dvouletou smlouvu s roční opcí.

Živě: TK po jednání výkonného výboru Českého svazu ledního hokejeVideo: Sport.cz

 
Článek

„Já osobně už byl jednoznačně rozhodnutý po MS. A kdybych nemusel podléhat kolektivnímu rozhodnutí, učinil bych finální rozhodnutí dříve," nechal se dnes slyšet Hadamczik.

11členný výkonný výbor rozhodl o odvolání Jalonena a celého realizačního týmu v poměru hlasů 9:2. „Chtěl bych celému týmu poděkovat za dvouletou práci. Informovat Kariho Jalonena o současné situaci bude generální sekretář svazu Jan Černý," informoval Hadamczik.

Když výkonný výbor řešil Jalonenovu budoucnost 8. června poprvé, výsledkem bylo, že pověřil finského stratéga, aby spolu s generálním manažerem nároďáku Martinem Havlátem vypracovali zprávu obsahující vizi, jakým aktivním stylem by se reprezentace měla za rok v květnu prezentovat na šampionátu v Praze.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Trenér Radim Rulík povede českou reprezentaci. Na snímku po jednání výkonného výboru hokejového svazu.

Hokejovou generalitu však sepsaný dokument o koncepci neuspokojil. A tak se ve čtvrtek sešel už potřetí v rozmezí pouhých tří týdnů. A Jalonena, jenž národní tým převzal po Filipu Pešánovi po loňských únorových ZOH v Pekingu, odvolal.

A to i za cenu toho, že svaz bude muset 63letému Finovi vyplatit tučné odstupné. To by mělo činit 6 milionů, jak na svém Facebooku propálil jeden z členů výkonného výboru Jaromír Jágr. Spolu s rodákem z Oulu skončili i jeho asistenti Libor Zábranský a Martin Erat.

„Výkonný výbor se chtěl postavit velice zodpovědně k dalšímu dění, domácímu MS. Výkonný výbor byl nespokojený s písemnou zprávou od Kariho Jalonena, jak si představuje další práci na MS v Praze a vedení týmu. Nebyl tam jediný hlas, který by řekl, že ho Jalonenova zpráva přesvědčila, že má hlasovat jinak. A v tu chvíli byl pověřen hledáním náhrady za Kariho Jalonena," prohlásil Hadamczik.

Kdo sedí ve výkonném výboru a rozhodoval o Jalonenovi:
Prezident:
Alois Hadamczik
Viceprezidenti:
Petr Bříza
Aleš Pavlík
Členové:
Marek Chmiel
Jaromír Jágr
Milan Vacke
Daniel Sadil
Bedřich Ščerban
Jiří Šindler
Jiří Šlégr
Aleš Kmoníček

„Zpráva od Jalonena neobsahovala věci, že bychom uvěřili, že se výkon a vedení mužstva zlepší. Od nového realizačního týmu je jasně patrné a dané, jak chtějí budovat mužstvo, jak chtějí hrát. Je jasně popsána role každého trenéra. Jejich zpráva obsahovala, jaké parametry má mít reprezentant, že Euro Hockey Tour má sloužit k vybudování týmu pro MS, který bude doplněn o hráče z NHL. Celou sezonu se bude budovat příprava mužstva pro MS," řekl Hadamczik.

Na střídačku áčka naopak povýšili od juniorů Radim Rulík i s asistenty Kalousem (ten zároveň vede i extraligovou Mladou Boleslav) a Židlickým a trenérem gólmanů Pavelcem.

Dvacítku nově povede Patrik Augusta, jenž po čtyřech letech skončil jako hlavní kouč extraligového Liberce. Asistenty mu u juniorského nároďáku budou dělat Robert Reichel (na starost bude mít útočníky), trenér vítkovických juniorů Pavel Trnka (obránci) a Martin Láska (gólmani).

„Když Radim Rulík se svým týmem naši nabídku přijali, nebylo potřeba dělat žádné výběrové řízení," řekl Hadamczik, že Rulík byl pro svazovou generalitu první volbou. Z 11 členů výkonného výboru hlasovalo pro Rulíka 9 lidí, dva se zdrželi, proti nebyl nikdo.

Rulík nabídku přijal i kvůli tomu, že si bere své asistenty od dvacítky. „Skladba realizačního týmu pro mě byla prioritní. S klukama se mezi námi za poslední dvě MS juniorů vytvořil výborný pracovní vztah, skvělá chemie. Doplňovali jsme se a rozuměli si. Jsem rád, že budeme dál spolupracovat," řekl Rulík s tím, že on bude mít na starost útočníky a přesilové hry, Židlický obránce a oslabení a Kalous hru 6 na 5 a zároveň bude sledovat hru soupeře, aby tým dokázal reagovat na změnu hry protivníka.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Koučem národního týmu se stal Radim Rulík, dosavadní trenér reprezentační dvacítky.

„Chtěli bychom se prezentovat hokejem jako na MS dvacítek. Tedy aktivní, agresivní, a celoplošnou obranu, chtěli bychom určovat tempo zápasu. Být na kotouči agresivní, chodit do brány, reagovat na tempo soupeře a udržovat disciplínu, protože speciální týmy rozhodují zápasy," předkládá Rulík svou filosofii.

„Turnaj od turnaje se musíme zlepšovat. Tuhle filosofii zastáváme hlavně pro MS v Praze. Na něm chceme zlepšovat zápas od zápasu svůj herní projev, abychom v zápasech o všechno podali ten nejlepší výkon," dodal Rulík.

K seniorské reprezentaci se pak po roce vrací Petr Nedvěd. Dosavadní GM Martin Havlát se stane Nedvědovým asistentem. Zodpovědnost za skladbu reprezentačního týmu budou mít Rulík s Nedvědem. „Hlavní slovo budeme mít oba, na tvorbě mužstva se budeme podílet oba. Nevidím v tom žádný problém," řekl Nedvěd.

Po neúspěšném šampionátu v Tampere a Rize se kritika snesla právě i Havlátova bedra. Někdejšímu vynikajícímu útočníkovi s téměř 800 starty v NHL byla ve srovnání s jeho předchůdcem ve funkci GM Petrem Nedvědem vyčítána především nedostatečná komunikace s hráči působícími v zámoří.

Na post GM, z něhož z rodinných důvodů odstoupil před rokem po čtyřech letech ve funkci, se teď Nedvěd vrací: „Dosavadní GM Martin Havlát byl dnes odvolán společně s předchozím realizačním týmem. Já si ale Martina vybral na pozici svého asistenta, budeme v úzkém kontaktu a společně budeme pracovat na úspěchu české reprezentace," potvrdil Nedvěd zprávy, o nichž Sport.cz již s předstihem informoval.

„Jsme si vědomi vážnosti situace. Domluvíme se i s GM Petrem a Martinem na skautingu hráčů v zámoří i Evropě po celou sezonu. Komunikaci s hráči bereme jako stěžejní záležitost. Hráči musí vědět o našem zájmu a našich představách. NA EHT budeme chtít sestavit kostru týmu, kterou bychom nechtěli moc obměňovat, abychom ji měli hotovou před MS," míní Rulík.

„Nechceme během EHT protočit 60 hráčů, kostra by měla tvořit tak 35 jmen," doplnil Nedvěd.

Je podle vás jmenování Radima Rulíka trenérem národního týmu dobrou volbou?
Ano.
39,8 %
Ne.
34,6 %
Nevím.
25,6 %
Celkem hlasovalo 7296 čtenářů.

Reklama

  2 : 3 sn Švédsko - Česko 2 : 3 sn   dohráno
20240428T14 : 00:00+0200
Švédsko vs. Česko
Švédsko vs. Česko
Švédsko
Česko
  Česko - Kazachstán dnes 14 : 00
20240429T14 : 00:00+0200
Česko vs. Kazachstán
Česko vs. Kazachstán
Česko
Kazachstán