Hlavní obsah

Nominace na Karjalu: Dominance extraligy, Jalonen překvapivě bere i trojlístek z trápící se Sparty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hned sedmnáct hokejistů z domácí extraligy povolal kouč české reprezentace Kari Jalonen pro Karjalu, úvodní turnaj nové sezony. V osmadvacetičlenné nominaci figurují i dva nováčci, shodou okolností oba sparťané - obránce Martin Jandus a útočník David Vitouch.

Kari Jalonen o nominaci hráčů Sparty. Koukám se na individuální výkony, ne na výsledky týmu. Video: Sport.cz

 
Článek

A přestože se Sparta v extralize zmítá v obrovské krizi, Janduse s Vitouchem doplňuje v seznamu pro turnaj konaný v Českých Budějovicích a Turku i jejich klubový spoluhráč David Němeček.

„Vždycky je pozitivní a dobré mít v nároďáku nové tváře a dát jim příležitost se ukázat. Janduse s Vitouchem jsem viděl pětkrát, dobře bruslí, což je v mezinárodním hokeji potřeba. Nedělají chyby a dodržují systém," tvrdí Jalonen.

Martin Havlát se seznamuje s rolí manažera. První reakce na nabídku? Výbuch smíchu!Video: Sport.cz

Ví, že sparťanská hra v defenzivě má k ideálu daleko, přesto si za výběrem Janduse a Němečka stojí. „Pochopitelně znám výsledky Sparty, ve středu jsem byl na její zápase v Plzni. Nekoukám na výsledky, ale na individuální výkony. Jandus se neustále zlepšuje, Němečka už jsme měli v tréninkovém kempu před letošním mistrovstvím světa. V nároďáku budou spolu hrát v jedné obraně.

„Od začátku extraligové sezony jsem osobně sledoval 13 zápasů extraligy a musím říct, že se mi líbilo, co jsem v nich věděl. Byly hrány ve velké intenzitě, na vysoké úrovni a se spoustou soubojů. Opravdu to byla výborná utkání," vysvětluje Jalonen příklon k domácí extralize ve své nominaci.

V nominaci možná překvapivě chybí v současnosti nejproduktivnější hráči extraligy Lukáš Radil z Pardubic a Dominik Lakatoš z Vítkovic. „Oba to jsou o výborní hráči, nechci ale mluvit o jednotlivcích a říkat, proč jsem je nenominoval. Pochopitelně vím, že Lakatoš hraje výborně, mluvil jsem o něm s trenéry Vítkovic. Je ale spousta hráčů, které bych mohl vzít, a pokud to bude jen trošku možné, v prosinci na turnaj do Švýcarska vezmeme skoro úplně odlišné mužstvo," prozrazuje Jalonen.

Alois Hadamczik o Martinu Havlátovi na postu generálního manažeraVideo: Sport.cz

Finský trenér do svého výběru zařadil i devět hráčů z květnového mistrovství světa. O zisk bronzu se tehdy ve finském Tampere zasadili brankář Langhamer, obránci Sklenička, Ščotka, Kundrátek a útočníci Červenka, Černoch, H. Zohorna, M.Špaček, Smejkal. První jmenovaný forvard bude na Karjale kapitánem týmu.

V nominaci figurují tři brankáři, deset obránců a patnáct útočníků. Kromě 17 hráčů působících v extralize bylo povolána i pětice působící ve švédské nejvyšší soutěži a trojice z té finské a švýcarské.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Hlavní trenér hokejového národního týmu Kari Jalonen a generální manažer Martin Havlát.

Pro Karjalu tak má k dispozici pět kompletních pětek. Někteří odehrají všichni tři zápasy, jiní jen dva. Gólman Stezka bude s týmem trénovat jen před úvodním duelem se Švédskem v Českých Budějovicích, do Turku už s týmem neodcestuje a o zápasy se podělí brankáři Will s Langhamerem.

Jalonen usiloval i o útočníka Jana Kováře ze švýcarského Zugu. „V něm sice hraje, ale zdravotně na tom není stoprocentně. Proto jsme se domluvili, že ho teď brát nebudu. Stejně jako další dva hráče, kteří nejsou úplně fit. Jmenovat ale nechci," řekl Jalonen. Jedním z nich je Tomáš Zohorna, který se teprve v úterý vrátil po téměř dvoutýdenní pauze způsobené zraněním do sestavy Pardubic.

Pro prosincový turnaj do Švýcarska má hlavní kouč v plánu vzít výrazně obměněný kádr oproti tomu současnému pro Karjalu. „Na obou turnajích chceme mít mix hráčů, které známe a které jsme ještě neviděli. Kapitán Červenka bude na Karjale takovým vzorem a mentorem pro mladší. A v únoru do Švédska zase pojedeme s mladším týmem z hráčů do pětadvaceti let. Abychom viděli, jak si povedou na mezinárodní scéně," dodává Jalonen s tím, že starší hráče nechá ve svých klubech, které už se začnou chystat na play off.

Jako první prověrka přichází tradičně turnaj Karjala, úvodní podnik seriálu Euro Hockey Tour. Národní tým začne ve čtvrtek 10. listopadu v Českých Budějovicích proti Švédsku, zbytek turnaje už dohraje v jeho hlavním dějišti Turku. Tam nejprve vyzve v sobotu domácí Finy a o den později Švýcary.

Právě výběr Helvétského kříže nahradí v nadcházejících dvou sezonách na Euro Hockey Tour Rusko, které bylo z turnajů kvůli rozpoutání války na Ukrajině vyloučeno.

Nominace české hokejové reprezentace pro turnaj Karjala:
Brankáři
Aleš Stezka (Vítkovice)
Roman Will (Pardubice)
Marek Langhame (Ilves Tampere/Fin.)
Obránci
Dominik Mašín (Ilves Tampere/Fin.)
David Sklenička (Brynäs/Švéd.)
Tomáš Dvořák (Pardubice)
Jan Ščotka (Brno)
Jan Košťálek (Pardubice)
Libor Zábranský ml. (Jukurit/Fin.)
Martin Jandus (Sparta)
Vojtěch Mozík (Rögle/Švéd.)
David Němeček (Sparta)
Tomáš Kundrátek (Brno)
Útočníci
Ondřej Beránek (Karlovy Vary)
Roman Červenka (Rapperswil/Švýc.)
Adam Musil (Pardubice)
Jiří Smejkal (Oskarshamn/Švéd.)
Filip Chlapík (Ambri-Piotta/Švýc.)
Hynek Zohorna (Oskarshamn/Švéd.)
Pavel Kousal (Mladá Boleslav)
Radan Lenc (Frölunda/Švéd.)
David Vitouch (Sparta)
Michael Špaček (Ambri-Piotta/Švýc.)
Patrik Zdráhal (Litvínov)
Jiří Černoch (Karlovy Vary)
Luboš Horký (Brno)
Marek Zachar (Hradec Králové)
Petr Kodýtek (Plzeň)

Reklama

  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko