Hlavní obsah

Napotřetí už se dočkal. Jalonen bere do Švédska i Lakatoše, úvahy o výběru do 25 let vzaly za své

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dvakrát se na něj nedostalo, listopadový turnaj Karjala i prosincové Švýcarské hry se ho netýkaly. Tentokrát už ale vítkovický útočník a pátý nejproduktivnější hráč extraligové sezony Dominik Lakatoš ve výběru Kariho Jalonena nechybí. Pro Švédské hokejové hry bere finský kouč českého nároďáku i jednoho nováčka, kterým je 24letý zadák Pardubic Ondřej Vála.

Plány o týmu do pětadvaceti let neplatí, na Švédské hokejové hry jede devět třicátníků Video: Sport.cz

 
Článek

Na turnaj do Malmö chtěl Jalonen původně vzít tým složený výhradně z hráčů do 25 let. Už po prosincových Švýcarských hrách, na nichž Češi obsadili druhé místo, ale finský kouč své plány lehce korigoval. A ve finálním výběru se opravdu nacházejí i starší borci. Tím nejzkušenějším je útočník švýcarského Zugu Jan Kovář, jenž startoval na sedmi MS a dvou ZOH. Velkými zkušenostmi disponují i obránci Kempný, Jeřábek, Klok či útočník Sobotka.

„Sedli jsme si s asistenty před třemi týdny a probírali hráče a naše plány pro turnaj. Sobotku jsme chtěli už v prosinci, tehdy ale byl zraněný. Teď už je fit, stejně jako Honza Kovář. Oa naposledy reprezentovali loni v únoru na olympiádě," vysvětlil Jalonen, proč nakonec od plánu sestavit výběr z hráčů do 25 let upustil. "Kempný s Jeřábkem zase hrají výborně ve svých klubech, tak jsme jich chtěli dát prostor i v reprezentaci," řekl kouč na adresu zkušených obránců Sparty resp. Třince.

V 27členné nominaci figurují tři brankáři, devět obránců a 15 útočníků. 17 z hráčů působí v domácí nejvyšší soutěži, čtyři ve švýcarské NLA a po třech hráčích dodávají švédská a finská liga.

Gólman Olomouce Lukáš, jenž stejně jako Vála v reprezentaci dosud nenastoupil, bude s mužstvem jen trénovat v Praze, a pokud budou brankáři Stezka s Kváčou zdravotně v pořádku, do Švédska s týmem neodletí.

Pro 16 hráčů jsou Švédské hry premiérovou akcí v sezoně. „Když započítám i tento turnaj, tak se v zápasech národního týmu v této sezoně představilo či představí téměř 60 hráčů. Díky zápasům Euro Hockey Tour si můžeme s asistenty vytvořit představu, jak jsou jednotliví hráči schopni obstát na mezinárodní úrovni. I proto chci dát šanci většímu množství hráčů.

Národní mužstvo se sejde v pondělí 6. února v Praze, kde na ledě Hvězdy absolvuje od úterý do středy tři tréninky. Ve středu odpoledne pak odletí do Švédska, kde o den později v Malmö vstoupí do turnaje od 19 hodin proti domácím Švédům. V sobotním poledne ho pak čeká Finsko, o den později znovu od 12 hodin zakončí Švédské hry v Malmö proti Švýcarsku.

Nominace české reprezentace pro Švédské hokejové hry
Brankáři
Aleš Stezka (Vítkovice)
Petr Kváča (Liberec)
Jan Lukáš (Olomouc)
Obránci
Jakub Jeřábek (Třinec)
Michal Kempný (Sparta)
Pavel Pýcha (Mladá Boleslav)
Petr Zámorský (Plzeň)
Lukáš Klok (Lugano/Švýc.)
Ondřej Vála (Pardubice)
Michal Jordán (Rapperswil/Švýc.)
Libor Zábranský (Jukurit/Fin.)
Vojtěch Mozík (Rögle/Švéd.)
Útočníci
Ondřej Beránek (Karlovy Vary)
Lukáš Jašek (Lahti/Fin.)
Adam Musil (Pardubice)
Jiří Černoch (Karlovy Vary)
Jiří Smejkal (Oskarshamn/Švéd.)
Vladimír Sobotka (Sparta)
Oscar Flynn (Liberec)
Hynek Zohorna (Oskarshamn/Švéd.)
Dominik Lakatoš (Vítkovice)
Kryštof Hrabík (Plzeň)
Filip Chlapík (Ambri-Piotta/Švýc.)
Jan Kovář (Zug/Švýc.)
Jan Bambula (Olomouc)
Michal Kovařčík (Jukurit/Fin.)
Jakub Flek (Brno)

Reklama