Hlavní obsah

O dírách ve svazové truhle i o dírách ve hře reprezentace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český hokej má za sebou divoký týden, který navzdory dvěma výhrám reprezentace na Švýcarských hokejových hrách příliš úsměvu nepřinesl. A nejde jen o hodně kostrbatou hru, kterou národní tým na turnaji EHT předvedl, ale především o šílenosti, jež vynesl na svět hospodářský audit svazu. Jak je možné, že se z pokladny rozkutálely stamiliony korun, aniž by kdokoliv zvedl varovný prst či sešlápl brzdu? Také to rozebírají v podcastu Za mantinelem hokejoví reportéři Sport.cz Martin Kézr a Robert Sára.

Upoutávka na podcast Za mantinelem. Tentokrát o dírách ve svazové truhle i ve hře reprezentaceVideo: Sport.cz

 
Článek

V první části se žurnalisté věnují národnímu týmu, který na uplynulém turnaji EHT vykouzlil šest bodů, což se vzhledem k hernímu projevu jeví jako malý zázrak. Zmiňují kupříkladu jména dvou pardubických útočníků, Tomáše Zohorny a Lukáše Radila, od kterých nejspíš nejen oni čekali víc.

A vzhledem k tomu, že na únorový turnaj do Švédska naplánoval kouč Jalonen vzít hráče do 25 let, i skutečnosti, že Dynamo by tuze rádo do extraligového finále, je otázkou, zda oba před světovým šampionátem dostanou ještě šanci ukázat se. „Jsem každopádně šťastný, že jsem si mohl zahrát a že jsem ještě dostal šanci v reprezentaci," řekl sám Radil.

Mnohem kritičtější a smutnější však bylo povídání o ve středu zveřejněném auditu, který se týkal hospodaření bývalého vedení hokejového svazu. „Jsem poměrně výrazný kritik, co se poslední léta dělo na hokejovém svazu, ale ani v mé nejbujařejší fantazii nevzniklo to, co jsme se dozvěděli. Že se někteří jedinci chovali – a teď ať mi arabští šejkové prominou – jak šejkové, že tady jsou peníze a my si s nimi budeme dělat, co chceme. S patřičnou arogancí, mocenským pohledem a vy nám do toho nebudete kecat. Z hokejového vedení mizely peníze určené pro hokej ke svým vlastním kšeftům," říká otevřeně Martin Kézr.

Reportéři pak rozebírají jednotlivé položky, které ve svazovém účetnictví dle vystoupení současného prezidenta haprují.

A taky se zastavili u jeho dvou „nenápadných" sdělení. Že žádné státní dotace nebyly zneužity – což značí, že si někdo z minulého vedení dával setsakramentsky pozor, aby si na něj nedošláply vyšší instance, nebo Hadamczik volí na rady právníků podobnou rétoriku, aby ještě zpětně nedošlo k nějakým státním kontrolám.

A pak je tu taky Hadamczikovo vyjádření, že vstupenky na světový šampionát v roce 2024 musí mít úměrnou cenu, aby nebyly jen pro horních deset tisíc. Tedy, že svaz sice bude chtít na mistrovství finančně profitovat, ale nepůjdou cestou přemrštěných cen, které by si v současné ekonomické situaci značná část lidí nemohla dovolit.

Poslední podcast roku 2022 však otevírá ještě další hokejová témata.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články