Hlavní obsah

Nenáviděný Marchand se stal hrdinou Kanady. Je to pořád škůdce, říká kouč Babcock

Toronto

Při přípravném utkání před Světovým pohárem na něj fanoušci v Ottawě bučeli, teď je z hokejového útočníka Brada Marchanda hrdina Kanady. V NHL je 175 centimetrů vysoký provokatér nenáviděný soupeři i jejich příznivci, v Torontu zářil v elitní formaci po boku Sidneyho Crosbyho a stal se s pěti góly nejlepším střelcem turnaje. A především 43 sekund před koncem druhého finále s Výběrem Evropy rozhodl ve vlastním oslabení o celkovém triumfu Kanady.

Foto: Frank Gunn, ČTK/AP

Střelec vítězného gólu Brad Marchand s trofejí pro vítěze Světového poháru.

Článek

Navždy tak bude osmadvacetiletý letošní mistr světa a vítěz Stanleyova poháru s Bostonem zapsán jako autor zlaté branky Světového poháru 2016 a strůjce velkého vítězství kolébky hokeje před vlastním publikem. Podobně jako Crosby se svou trefou v prodloužení finále olympijských her ve Vancouveru v roce 2010.

"Je šílené, jak se to všechno seběhlo. Byli jsme na konci zápasu vyloučeni, tak se člověk snaží to přečkat do prodloužení. Pak přišel on (Marchand) a takhle to tam pověsil. Je to neuvěřitelný pocit, protože si uvědomíte, jak tvrdě jste pracovali, aby ta šance uspět tady přišla. Nebylo to lehké," řekl Crosby.

Marchandovi vytvořil mezi kruhy střeleckou pozici svým manévrem a dobře načasovanou přihrávkou do tandemu v oslabení při trestu Drewa Doughtyho Jonathan Toews, Jaroslav Halák proti střele kanadského kanonýra neměl šanci. "Udělal to skvěle a otevřelo se mi díky němu hodně místa. Chtěl jsem hlavně trefit bránu," komentoval Marchand překřížení s Toewsem v útočném pásmu.

Marchand získal zlato v letech 2007 a 2008 při obou svých startech na mistrovství světa hráčů do 20 let, ale na premiéru v dresu Kanady mezi dospělými čekal až do letoška. Pokračuje ale ve své bilanci, co start to triumf. První přišel na mistrovství světa v Rusku a teď přidal další. Závěrečný ceremoniál a kanadskou hymnu si v Air Canada Centre hodně užil.

"Vidíte v hledišti svou rodinu a všechny v hale, jak jsou pyšní. Koukáte, jak stoupá vlajka ke stropu, a honí se vám hlavou všechny emoce. Reprezentujete svou zemi, dosáhli jste úspěchu pro ni a pro tým, je to něco, co se nedá popsat. Je to neuvěřitelný pocit," líčil Marchand.

"Jak říkám, těžko hledat slova. Člověk se snaží, aby si každý ten moment zapamatoval. Chce na to vzpomínat a přát si, že se to bude opakovat znovu a znovu," doplnil.

V druhém přípravném duelu a prvním vystoupení doma v Ottawě proti USA 10. října přitom poznal od fanoušků, že nenávist z NHL není zapomenuta ani v dresu Kanady. Během několika dnů se ale vše změnilo. "Ukazuje to, jako jsou fanoušci úžasní a jakou mají loajalitu s týmem. Celá Kanada si ten úspěch užije společně a bude dneska slavit," řekl Marchand.

Kouč Mike Babcock, který skvěle využil Marchandových schopností, ale upozornil, že se brzy všechno vrátí zpět do svých kolejí. "Nic si nenamlouvejme. Je to pořád škůdce a bude jím, až s nimi bude budeme hrát první domácí zápas v sezoně," poukázal kouč Toronta na blížící se duel s Bostonem, který je na programu 15. října.

Marchand ještě během turnaje stihl prodloužit smlouvu s Bostonem o osm let a nový kontrakt mu vynese 49 milionů dolarů. Podle svých slov se snažil odevzdat maximum a užíval si spolupráci s Crosbym a Patricem Bergeronem. "Hrát s nimi je velké ocenění a zároveň to přináší tlak. Každý den s tímto týmem na ledě i mimo něj byla úžasná zkušenost. Byl to splněný sen a každou sekundu si budu pamatovat celý život," dodal druhý nejproduktivnější hráč turnaje, který zaznamenal v šesti duelech osm bodů.

Reklama

Související témata: