Hlavní obsah

Česká senzace na MS dvacítek komplikací pro ČT. Nedá se nic dělat, přiznává Záruba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senzační výhra českých hokejistů nad favorizovaným americkým týmem ve čtvrtfinále MS do dvaceti let v Kanadě vyvolala mezi fanoušky velkou euforii. Nečekaný úspěch národního týmu ale přidělal vrásky v České televizi.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Česká hokejová radost. Petr Hauser (17) a David Jiříček (5) slaví u střídačky gól v síti USA během čtvrtfinále MS dvacítek.

Článek

Přesné částky jsou zahaleny mlhou tajemství zakotveném v obchodních smlouvách, nicméně z různých vyjádření je jasné, že přenosy z mládežnických hokejových akcí v zámoří jsou pro tuzemské vysílatele mimořádně drahé.

To dokonce platilo i v případě letního Hlinka-Gretzky Cupu, tedy prestižního turnaje hráčů do 18 let, který má sice poměrně značné renomé, nicméně nemá status oficiálního šampionátu. Vedení ČT už tehdy připustilo, že kvůli značně napjatému rozpočtu nemůže o přenosech z této akce ani uvažovat, aby zbyly prostředky na vysílání MS „dvacítek". I na něm se ale veřejnoprávní televize dostává do úzkých.

Vysílá jen zápasy českého týmu. A pokud se "nároďák" nedostane do finále, tak tuzemští příznivci boj o zlato na obrazovkách ČT neuvidí.

„Už pár let z důvodů, pro které zde není dost místa, platí, že cena za zápasy ve skupině MSJ je vyšší než za finále/utkání o bronz. Semifinále je ještě o něco výš, je to nejdražší utkání turnaje," vysvětluje situaci na svém twitterovém účtu šéfkomentátor ČT Robert Záruba.

„Už jsem to psal před začátkem turnaje: finančně sotva pokryjeme zápasy české "20"," uvádí dále.

Vyřazení Kanady českým výběrem není úplně nejpravděpodobnějším scénářem semifinále, a tak pokud výběr trenéra Radima Rulíka zakončí turnaj zápasem o bronz, ČT se bude muset vzdát vysílání finálového duelu.

„Postup do semifinále to České televizi finančně komplikuje, ale chápeme, že se nedá dělat nic jiného, než z okrojeného ubrat ještě o trochu víc. Pátek 22:05 Kanada "20"- Česko "20", semifinále živě na ČT sport. Sobota 22:00, nebo 02:00 utkání českého týmu o medaili," prozradil Záruba vysílací schéma.

ČT již dříve avizovala, že na svém sportovním programu bude muset šetřit. Její apel na zvýšení koncesionářských poplatků, jejichž reálná hodnota vzhledem k vysoké inflaci rapidně klesá, zatím politici nevyslyšeli. A tak přichází na řadu škrty.

Reklama