Hlavní obsah

Generálku znemožnil pozitivní test u Švýcarů. Byla to zoufalá situace, říká trenér dvacítky

Z tréninků vletí rovnou do ohně šampionátu, bez možnosti jakéhokoli zápasového otestování. V neděli v 17:00 h místního času (v Česku bude tou dobou o osm hodin víc, tedy šedesát minut po půlnoci) čeká národní tým v Edmontonu úvodní vystoupení na MS hokejistů do 20 let proti domácí Kanadě.

Foto: Twitter

Jiří Kulich je nejmladším hokejistou české dvacítky

Článek

Svěřenci trenéra Karla Mlejnka před šampionátem neodehráli ani jeden přípravný zápas. Ne vlastní vinou. O generálku přišli ještě v Red Deeru jen pár hodin před tím, než měli naskočit proti Švýcarsku. „Byli jsme 23. prosince už na dopoledním rozbruslení, ale krátce po jeho začátku přišla zpráva, že Švýcaři mají pozitivně testované hráče a pro porušení covidového protokolu se hrát nebude," přiblížil trenér.

„Pro nás to byla zoufalá situace, alespoň jsme si pobyt na ledě protáhli klasickým tréninkem a do Edmontonu přijeli už v sedm večer místo půlnoci, ale to není ani náplast na komplikace, které to způsobilo," líčil Mlejnek při online hovoru z dějiště mistrovství.

„Pro všechny to byla docela rána. Už jsme byli mentálně nachystáni na zápas a najednou z něj sešlo," připustil útočník Ivan Ivan a společně s koučem doufal, že natěšení hráčů na čtvrteční neuskutečněný duel se přenese do jejich nedělního souboje s Kanadou.

„Musíme si ale dát extrémně pozor na vstup do utkání, budeme čelit nesmírně silnému soupeři. Jsem ale přesvědčen, že každý z kluků odvede maximum," říká kouč, jenž dodrží svůj původní plán podělit brankáře o porci zápasů ve skupině, takže Málek si zachytá proti Kanadě a Jan Bednář půjde do branky o den později s Německem.

„Všechny dost mrzelo, že se nakonec jediný přípravný zápas se Švýcarskem musel zrušit," prohlásil další útočník Michal Gut. „Nic už s tím nenaděláme, ale přišlo mi to hodně nefér. Zejména vůči těm třem klukům, kteří se nakonec nevešli do nominace a neměi ani možnost zabojovat v zápase. Na druhou stranu plně chápu, že trenéři museli nějaké rozhodnutí pro uzavření soupisky udělat," líčil Gut a vyslovil obrovský respekt obránci Pinkasovi i útočníkům Chmelařovi s Vrhelem, jak ustáli své vyřazení z kádru.

„Vzali to skvěle. Byli s námi ještě i na Štědrý večer, který jsme společně pojali moc hezky v tom duchu, že jsme s tou hokejovou rodinou, když nemůžeme být doma," přiblížil Gut, že všechny komplikace české mužstvo stmelily a pro hráče byl cennou památkou i vánoční dárek v podobě hodinek s vyrytým symbolem a rokem šampionátu.

„Tím, že jsem byl i na minulém mistrovství, je to pro mě v Edmontonu návrat do známých míst," připustil Gut. „Jsme ve stejném hotelu jako loni, i když letos nese jiné jméno a vánoční oslava byla hodně podobná té před rokem, jen se odehrála v jiném meeting roomu," usmál se kouč.

Reklama

Související témata: