Hlavní obsah

Kanada - Česko 7:2Krutá silvestrovská porážka. Kanadské smršti z přesilovek nedokázali mladí Češi čelit

Aktualizováno

Kanada byla zjevně nad síly českých hokejistů na MS do 20 let, nicméně silvestrovská porážka 2:7 je pro domácí dost krutá. Soupeř dal pět branek z přesilovek, téhle smršti se prostě nedalo čelit. Reprezentanti obsadili v ostravské skupině B čtvrté místo a ve čtvrtfinále 2. ledna večer budou na vítkovickém ledě hrát s vítězem třinecké skupiny A Švédskem.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zleva Kanaďan Aidan Dudas a Jaromír Pytlík.

Článek
Fotogalerie

Zřetelný rozdíl mezi oběma celky ukázaly už jejich první početní výhody. Češi se při ní nedovedli proti dobře napadajícímu soupeři ani pořádně udržet v útočném pásmu, naopak Kanaďané okamžitě vyvinuli obrovský tlak. Gólově ho zakončil Veleno a už po 27 sekundách vrátil na led Šika potrestaného za hru vysokou holí.

Vyprodaná vítkovická hala sice hnala domácí dopředu, ale soupeř měl navrch bruslařsky i důrazem. Navíc další nedovolený zákrok Pekaře potrestala Kanada rovněž rychle gólem. V bouřlivé atmosféře měli čeští mladíci problém s disciplinovaností, uchylovali se k oplácení a když svou tvrdost opět přehnal Šik, byl dost přísně vyloučen do konce utkání.

Kanadské přesilovky byly smrtící a když za vyšší osobní trest českého hráče dostali pětiminutovou, puk poslali do sítě hned dvakrát. Nejprve to byl s posvěcením videa Hayton a v hale se hodně pískalo, neboť kanadský kapitán ztratil sympatie publika nesportovním gestem, když si po debaklu od Rusů nesundal při hymně přilbu.

O 61 vteřin později skóroval i McMichael a ještě si u toho poranil třísla Pařík, takže při onemocnění Dostála musel najednou do branky teprve 17letý Malík, původně až gólman číslo tři. Za stavu 0:4 tak místo silvestrovského veselí zavládla česká hokejová křeč.

Na soupisce domácích pro MS sice figuruje 14 útočníků, jenže pro zraněné Lauka s Jeníkem turnaj skončil předčasně, zdravotně fit stále není Šír a při trestu pro Šika se proto zase muselo točit jen deset forvardů a šest obránců, zjevně vyčerpaných častou hrou v oslabení.

Postupně ale mladí reprezentanti načerpali energii z neumdlévajících zaplněných tribun, Varaďova družina nabrala i víc hokejové odvahy a zarputilosti, takže na ledě se od druhé třetiny odehrávala docela urputná bitva. České úsilí korunoval bleskový dvojitý gólový úder.

Nejprve si litoměřický Střondala svou premiéru na turnaji ozdobil přesilovkovou dorážkou a o 14 vteřin později se už počtvrté na turnaji trefil kapitán Zábranský. Jenže Kanada rychle dala najevo, že režii utkání z rukou nepustí. Dvěma brankami v rozpětí 56 sekund vrátila rozdíl skóre do uklidňující čtyřgólové podoby. Ale za neutuchající bojovnost si čeští mladíci vysloužili aplaus publika, i když poslední slovo v účtování měl kanadský obránce McIsaac, jenž našel mezirku mezi betony juniorského gólmana.

MS hokejistů do 20 let – skupina B v Ostravě
Česko - Kanada 2:7 (0:4, 2:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 32. Střondala (Kubíček, Teplý), 32. Zábranský (Myšák, Klikorka) – 5. Veleno (Hayton, Addison), 10. Foote (Byram, Smith), 14. Hayton (Cozens, Veleno), 15. McMichael (Cozens, Hayton), 32. Foudy (Smith, McIsaac), 33. Cozens (Addison, Hayton), 50.McIsaac (Cozens, Veleno). Rozhodčí: Fatajev (Rus.), Tscherrig (Švýc.) - Bowles (USA), Merten (Něm.). Vyloučení: 6:4 navíc Šik (ČR) 5 minut + do konce utkání. Využití: 1:5. Diváků: 8693.
Česko: Pařík (15. Malík) - Zábranský, Klikorka, Kubíček, Kučeřík, Haš, Dajčar - Teplý, Čajka, Blümel - Plášek, Střondala - Raška, Pavel, Myšák - Pekař, Šik.
Kanada: Hofer - Byram, Bernard-Docker, McIsaac, Smith, Bahl, Addison, Drysdale - Lavoie, Dellandrea, Dudas - McMichael, Hayton, N. Foote - Foudy, Veleno, Cozens - Byfield, A. Thomas, Mercer.
Konečná tabulka:
1.Kanada4300117:139
2.USA4210117:138
3.Rusko4200216:86
4.ČR4101212:184
5.Německo410039:193

Reklama