Hlavní obsah

Mlejnek: Kanada nás nepřekvapila, ale k výhře se musí sejít velké faktory. Spraví si junioři chuť proti Německu?

Slibný dvoubrankový náskok nestačil českým hokejistům při vstupu do juniorského mistrovství světa proti Kanadě nakonec ani na bod. Kouč národního týmu Karel Mlejnek po porážce 3:6 přiznal, že i když domácí favorit jeho mužstvo nijak nezaskočil, k úspěchu v takovém utkání se podle jeho názoru musí sejít více zásadních věcí. U svých svěřenců postrádal především lepší disciplínu.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Mason McTavish (vlevo) a Jiří Kulich

Článek
Fotogalerie

"Kanada nás nepřekvapila. Jak jsme tady v minulé sezoně mistrovství světa 0:3 zakončili, tak jsme ho bohužel 3:6 začali," uvedl v pozápasovém hodnocení Mlejnek s připomínkou rok staré čtvrtfinálové porážky se stejným soupeřem.

"Čekali jsme od Kanady, že bude hrát velmi aktivně, že budou kvalitní a individuálně vyspělí. To se všechno potvrdilo. Na druhou stranu si troufám říct, že aby český juniorský nároďák porazil Kanadu, tak se musí sejít opravdu velké faktory. Ten hlavní v dnešním utkání byl, že jsme v jeho polovině nebyli disciplinovaní a Kanada proměnila dvě přesilové hry v pěti proti třem," dodal Mlejnek.

Obrat z 0:1 na 3:1 vzbuzoval naději, čtyřiačtyřicetiletý kouč však odmítl, že by byl český tým v přílišné euforii. "My jsme věděli, jaká je síla Kanady. Soupeř na naše vedení 3:1 zareagoval oddechovým časem a my jsme tlačili na hráče, aby se nadále drželi plánu utkání. Bohužel vedle oslabení ve třech a naší disciplíny byl také jedním ze zlomových momentů utkání gól domácích na 2:3, který jsme dostali ihned po oddechovém času soupeře," prohlásil český kouč.

Bylo zřejmé, že sebevědomí se v tu chvíli postupně stěhuje zpátky na stranu favorita. "Kanaďané poté, co srovnali na 3:3, byli velmi sebevědomí na kotouči a nám se druhá třetina vůbec nepovedla. Vyústěním toho byly i ty fauly. Mohli jsme hrát víc na kotouči, bylo tam hodně odhozených puků. Bohužel jsme nenavázali na výkon, který jsme předvedli na kotouči v první třetině. Sebevědomí potřebujeme a musíme ho držet šedesát minut," řekl Mlejnek.

Našel ale i pozitiva. "Mužstvo po celé utkání plnilo plán, který byl samozřejmě hlavně defenzivní. Velmi dobře jsme se pohybovali, ale negativní je, že na naší straně nebyla disciplína a zlomovým momentem byla ta oslabení ve třech," konstatoval Mlejnek.

Velkou ztrátou bylo zranění kolena jednoho z očekávaných tahounů týmu Davida Jiříčka. "Všichni víme, že David je velkou nadějí českého hokeje. Samozřejmě to mužstvo nějakým způsobem poznamenalo, na druhou stranu v týmu hrají beci jako Jirka Ticháček, David Moravec a Michal Hrádek, kluci, kteří hrajou extraligu, tak to musí vzít oni. Bohužel i tyhle věci k hokeji patří," uvedl Mlejnek.

Velkou premiéru na juniorském MS prožil brankář Jakub Málek. "Samozřejmě to pro něj byla složitá situace, na druhou stranu by to asi byla složitá situace pro každého. Stejně jako on neměli ani hráči přípravné utkání. Všichni dělali, co mohli," řekl Mlejnek.

"Obecně to má Kuba (Málek) velice složité. Součástí našeho mužstva je od dubna, kdy jsme mu jako první dali příležitost na mezinárodní scéně. Ale i když nemá historii mezinárodních zápasů, tak mu věříme. Myslím, že tu šanci dostal oprávněně. A já věřím, že společně s Honzou Bednářem dovedou mužstvo v následujících utkáních k solidním bodovým ziskům," doplnil Mlejnek.

Hned v noci na úterý čeká české hokejisty další vystoupení. Porážku s Kanaďany se pokusí napravit v souboji proti Německu, které vyšlo na úvod rovněž naprázdno a podlehlo Finsku 1:3. Utkání skupiny A začne v Edmontonu v 1:00 SEČ. Jak Mlejnek avizoval již před zápasem proti Kanadě, zatímco zámořskému sokovi čelil Jakub Málek, do utkání s Němci nastoupí v brankovišti Jan Bednář.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Pokus kanadského útočníka Masona McTavishe (vlevo) zastavil český gólman Jakub Málek.

"Nebude proti nám stát tak vysoce individuálně vyspělý soupeř, ale bude proti nám velmi zarputilý a disciplinovaný tým. Takový, jaký má Německo ve všech sportech," nastínil Mlejnek, s čím se budou muset jeho svěřenci vypořádat.

Reklama

Související témata: