Hlavní obsah

Touhle parádičkou Svozil zaskočil Kanaďany! Nevěděl jsem co dělat, a vyšlo to, řekl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Edmonton/Praha

První zápas českým mladíkům na letošním mistrovství světa hráčů do 20 let nevyšel. S favorizovanou Kanadou prohráli po statečném výkonu 3:6. Ve 13. minutě přitom Češi i díky parádní fintičce Stanislava Svozila vedli 3:1. Osmnáctiletý bek však svou trefu nepřeceňuje a burcuje k vyššímu sebevědomí.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Stanislav Svozil (vlevo) slaví svůj gól na 3:1 proti Kanadě.

Článek

Po polovině první třetiny zavládla na české střídačce euforie. Čeští mladíci od páté minuty sice s Kanadou prohrávali 0:1, ale skóre otočil ve 12. minutě v přesilovce Novák a o necelou minutu později zvyšoval na 3:1 parádní akcí bek Stanislav Svozil.

Proti Svozilovi stála v brance soupeře známá tvář, gólmana Dylana Garanda pravidelně potkává v juniorské WHL, takže už tuší, co na něj platí. Svozil se svezl do útočného pásma, kotouč si prohodil mezi nohama a poté jej procedil mezi tyčku a rameno zaskočeného brankáře.

„Nevěděl jsem co vymyslet, tak jsem to zkusil, a vyšlo to," řekl osmnáctiletý bek po zápase. Tento druh zakončení prý ani netrénuje. Česká radost ale netrvala dlouho. Už za 23 sekund snížil na rozdíl jediné branky Power a necelou půlminutu před koncem první třetiny bylo vyrovnáno. Ve druhé části přišly přesilovky pět na tři a ty byly pro Čechy smrtící.

Jako rozhodující moment je bere i Svozil. "Myslím, že nás trochu zabrzdily ty fauly ve druhé třetině. Byly z toho dvě přesilovky pět na tři, z nichž jsme dostali dva góly, což pro nás bylo trošku zdrcující, ale s tím už nic neuděláme," přiznal. Výkon sebe a svých spoluhráčů však nehodnotil jen negativně. „Musíme být ale sebevědomější a nebát se proti takovým soupeřům hrát do těla," přemítal.

Stejný názor měl i druhý střelec českého nároďáku Pavel Novák. "Musíme být sebevědomější, hrát víc na puku a tlačit se do střel. Oni pak zápas otočili góly v přesilovkách, musíme být disciplinovanější. Dneska přesilovky rozhodly zápas," konstatoval Novák.

Další zápas čeká české hráče v úterý v jednu ráno SEČ proti Německu. „Na tuhle prohru můžeme zapomenout a od teď se připravovat na další zápas, abychom udělali co nejlepší výsledek," vyhlíží Svozil lepší zítřky.

Reklama

Související témata: