Hlavní obsah

Trenér Kalous o krachu proti Lotyšsku: Je to hazard se jménem českého hokeje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mají před sebou klíčové čtvrtfinále proti Spojeným státům (čtvrtek, 4.30), jenže i tak bylo ústředním tématem úterního rozhovoru s Jiřím Kalousem, asistentem trenéra juniorské reprezentace, tolik zpackané utkání proti Lotyšsku. Nekličkoval, neomlouval své "podřízené", naopak kriticky řekl: "Na této úrovni je to hazard s naším jménem i se jménem českého hokeje."

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Radost lotyšských hokejistů po výhře nad Českem na MS hráčů do dvaceti let.

Článek

V pondělí dostali mladíci od trenérů volno, jen je čekal mítink, na kterém museli – tak trochu sebemrskačsky – znovu hledět na situace a hrubky z nedělního mače proti Lotyšsku. V úterý po obědě zámořského času je pak čekal už trénink a samotná příprava na čtvrtfinále. Co ale stálo za nedělním propadákem?

"Zápas se nám hrubě nepovedl, což ukazuje na nevyspělost hráčů v hlavách či jejich nedozrálost. Nastoupili jsme způsobem, kterým nastupovat nemůžeme, protože je to hazard. Vždycky na hráče apelujeme, aby šli do utkání dobře připraveni nejen tělesně, ale i mentálně. A to bohužel nebylo," řekl Kalous.

Ten prozradil, že se po utkání hráči sami zavřeli v kabině a leccos si vyříkali, což snad bude mít pozitivní dopad na duel s Američany. "Abychom napravili dojem, který jsme si úplně zbytečně pokazili. Kluci hrají za Česko, ne sami za sebe, a je potřeba, aby si to uvědomili. Věřím, že se poučí a už se to nikdy nebude opakovat," uvedl kouč.

Je ale jasné, že ve čtvrtfinále je favorit jasný, a pokud by se Češi přes americký výběr dostali dál, rovnalo by se to zázraku. "USA jsou bez jakékoliv diskuse top tým. Ale absolutně nejde už předem nastupovat s poraženeckou náladou. Pokud každý hráč ze sebe vytáhne to nejlepší od prvního vhazování do poslední vteřiny, tak to může skončit i výhrou outsidera, kterému veřejnost a odborníci nedávají šance. Je spousta příkladů, kdy papírově slabší tým v takových zápasech uspěl. A hráčům věřím," uvedl Kalous.

Vzhledem k tomu, že rozhovor s novináři absolvoval ještě před tréninkem, tak neprozradil, zda dojde k zásadním změnám v sestavě a zda znovu dostane příležitost brankář Jan Bednář, který v zápasech nepůsobil příliš přesvědčivě. "Ondra Pavelec (trenér brankářů) mluví s gólmany denně, hodně to s nimi rozebírá. Přesně ví, jak se ti kluci cítí ve svých rolích, a ví, co se odehrává v jejich hlavách. Snaží se klukům pomoct, podporu mají i od nás. Neláme nad nikým hůl," řekl Kalous.

Reklama