Hlavní obsah

GLOSA: Prohrát se může, ale ne takhle. Po ostudě dvacítky sázka na Bednáře postrádá logiku

Pokud začínali být fanoušci namlsaní, že se český hokej přece jen zvedá, tak o víkendu je dva půlnoční zápasy dvacítky na mistrovství světa v Edmontonu rychle vrátily do kruté reality.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/AP Jason Franson

České zklamání po fiasku s Lotyšskem.

Článek

Proti Kanadě byli mladíci úplně bez šance, a nebýt 52 úspěšných zákroků brankáře Suchánka, tak ve vzduchu visel podobný debakl jako dostali Slováci (11:1). Víc o tom netřeba psát, zámořský výběr hrál ve srovnání s českým týmem hokej z jiného vesmíru.

O den později s Lotyši pak reprezentanti zvolili tak hanebný přístup, že si ani nic jiného než ostudnou porážku nezasloužili. Hráli ospale, bez energie i špetky bojovnosti, soupeři tak stačily obětavost, nadšení a pracovitost, aby slavil senzační úspěch.

Někdo může namítnout, že při jistotě české účasti ve čtvrtfinále poslední zápas ve skupině vlastně nic neřešil, protože za současného rozložení sil bylo opravdu jedno, jestli ve čtvrtfinále dvacítka narazí na USA či Švédsko.

Není ale možné se smířit s tím, že se tým plný nadějných talentů bude prezentovat tímto způsobem, jako proti Lotyšsku. Dvě třetiny to vypadalo, že hráčům v českých dresech je úplně jedno, co se na ledě děje. Rezignovali na týmové pojetí i základní hokejové atributy v čele s bruslením, důrazem, zarputilostí. Prakticky nehráli.

Ano, v té poslední za stavu 2:4 už zabrali, jasně přestříleli soupeře 17:3, jenže na obrat bylo pozdě a upřímně, ani moc vyložených českých šancí k vidění nebylo. Odpustit se dá leccos, jen ne laxnost, a té bylo v projevu dvacítky vrchovatě. Přestože v sestavě je spousta hráčů, kteří mají na dohled NHL, z toho, co předvedli proti Kanadě a Lotyšsku, nemůžou mít skauti zámořských klubů žádnou radost.

Za hlavu by se ale měli chytit i trenéři, protože mužstvo nijak neprobudili. Elementární logiku pak postrádá, proč neustále posílají do branky Bednáře, který v každém zápase šampionátu dostal čtyři góly a na většině z nich má i svůj díl viny. Suchánek zachytal úplně jinak a Čajan oceňovaný za oceánem nedostal vůbec šancí. Pro duel s USA se při volbě gólmana musí hledět na tyto dva.

Dvacítka má teď v Edmontonu dva dny, aby se dobře připravila na čtvrtfinále proti Američanům, v němž má minimální šanci na úspěch, i kdyby vytáhla svůj nejlepší výkon na turnaji. Pokud půjde ve stopách zápasu s Lotyšskem, bude to pro ni dost velký masakr. Tak alespoň tohle nesmí čeští mladíci připustit.

Reklama