Hlavní obsah

Zbytečné zkraty nás vedly na trestnou lavici, uznal spasitel Szturc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úvodní vítězství českých hokejistů na MS do 20 let se nerodilo lehce. Se Slováky v Edmontonu prohrávali rychle 0:2. Spásou ještě nebyl ani čtyřgólový obrat, o náskok přišli ve třetím dějství při přesilovkách soupeře. Minutu a padesát vteřin před koncem ale rozhodl drzou individální akcí zakončenou střelou pod horní tyčku Gabriel Szturc.

Foto: Jason Franson, ČTK/AP

Gabriel Szturc se postaral o rozhodující gól českého týmu

Článek

„Viděl jsem, že všichni Slováci odjeli střídat a David Špaček mi dal puk skvěle do jízdy. Zkusil jsem se natlačit do brankoviště a vyšlo to," popisoval pro ČTK rozhodující akci utkání, v němž reprezentanti udělali spoustu chyb. „Určitě si je rozebereme na videu, bezprostředně po utkání jsme rádi za tři body," mínil Szturc působící v kanadském klubu Kelowna Rockets.

Český tým neztrácel sebedůvěru. „Věděli jsme, že pokud budeme držet systém, máme šanci vyhrát i přes horší začátek. Ve druhé třetině jsme pak soupeře jasně přestříleli a ukázali. Ke konci jsme si to bohužel zkomplikovali. Když jasně vedeme, tak nemůžeme chodit na trestnou lavici," narážel Szturc na tři vyloučení v posledních osmi minutách zápasu. „To byly úplně zbytečné zkraty," uvědomil si.

„Závěr jsme nezvládli hlavou. Na takové úrovni si za stavu 4:2 nemůžeme v závěru dovolit dát soupeři přesilovku pět na tři. Měli jsme to v klidu. Naštěstí to dobře dopadlo, ale už se to nesmí opakovat," uvedl pro web hokej.cz autor první české branky Martin Ryšavý.

Kapitán Jan Myšák neměl pocit, že by Slovensko někdo podcenil. „Spíš jsme ze začátku panikařili. Špatně posouvali puky z obranného pásma a nebyli tak důrazní. Soupeř nás dvakrát objel a dal z toho góly. Poté jsme se ale hodně zlepšili a byli za to odměněni," ulevil si po vítězném vstupu do šampionátu. Ve středu má česká dvacítka volno, ve čtvrtek od 20.05 h našeho času pak nastoupí proti Finsku.

„Pro nás je důležité, abychom každým zápasem rostli a zlepšovali se. Je pravda, že spousta nových kluků poznává poprvé atmosféru mistrovství, ale vůbec to nevadí. Táhneme za jeden provaz a je jedno, kdo je kdy narozený a půjdeme do toho po hlavě. Pro nás je priorita, abychom byli furt v pohybu. Chce ti jezdit, kopat pořád nohama a vyhrávat souboje," prohlásil Myšák.

Reklama

Související témata: