Hlavní obsah

Kanada - Česko 2:3Český zázrak! Štancl vystřelil dvacítce semifinále 11 sekund před koncem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Senzace! Odveta za loňské finále vyšla českým hokejistům do 20 let na jedničku, ve čtvrtfinále mistrovství světa ve Švédsku porazili Kanadu 3:2. Národní tým sice přišel o dvoubrankové vedení, ale pouhých jedenáct sekund před koncem rozhodl šťastnou trefou Jakub Štancl. Ve čtvrtečním semifinále (od 15:00) vyzve národní tým domácí výběr Tre Kronor.

Foto: Adam Ihse, ČTK/AP

Čeští hokejisté do dvaceti let slaví postup do semifinále mistrovství světa.

Článek
Fotogalerie

Göteborg (od našeho zpravodaje) – Skvěle zaplněná aréna Scandinavium, o což se postarali zejména kanadští fanoušci, sledovala v úvodu nápor favorita. Hrabal však pochytal všechny šance a následně čeští mladíci převzali iniciativu.

Šalé z brejku přestřelil a Becherův odvážný průnik zastavilo břevno, ale v 8. minutě už se prosadil z přečíslení tří proti dvěma Jakub Štancl, který z kruhu zamířil k levé tyči. „Dostal jsem kotouč perfektně do jízdy a viděl jsem, že gólman má místo na bližší tyčce,“ popisoval autor trefy.

Javorové listy byly hodně opařené a nestíhaly, třináct minut vůbec nevystřelily na branku, čehož národní tým využíval k dalším příležitostem. Dominik Rymon byl při úniku zastaven nedovoleně a dostal šanci na reparát, trestné střílení však vychytal Rousseau.

Kanadský brankář si ovšem vybral slabší moment dvě minuty před první sirénou, když propustil mezi betony střelu obránce Tomáše Cibulky od modré čáry. Češi tak vedli 2:0. „Vstup do utkání se nám povedl. Po dvou střídáních jsme si začali věřit na kotouči a vytvářeli jsme si šance. Ideální první třetina,“ chválil kouč Patrik Augusta.

Hned po přestávce mohl ještě navýšit náskok z dalšího přečíslení Eduard Šalé, který však sám před brankou trefil přesouvajícího se gólmana. Následně se obraz hry úplně otočil. Kanada se zdravě naštvala a drtivě tlačila, čeští hokejisté to navíc měl daleko na střídačku.

A když se dostali ze zámku, nechali otevřená zadní vrátka a Wood ze samostatného úniku trefil horní roh Hrabalovy branky. „Věděli jsme, že od druhé části na nás vlétne jiné mužstvo. Dostali jsme se pod tlak, hráči panikařili, odstoupili jsme od jednoduchosti a odskakovali nám přihrávky,“ mrzelo zkušeného 54letého trenéra.

Kontaktní trefa obhájce titulu ještě víc nastartovala. Hrabal se sice mohl přetrhnout, ale byla jen otázka času, kdy přijde vyrovnání. Toho se Kanada dočkala ve 37. minutě. Obránce Furlong propálil české bloky i brankáře. „Byli jsme zavaření, ale bojovností a výborným výkonem brankáře jsme ještě udrželi nerozhodný stav,“ hodnotil Augusta.

Národní tým i ve třetí části zůstával příliš pasivní a kupil chyby v obranném pásmu, z čehož pramenily další kanadské šance i jediná přesilovka zápasu. Hrabal ale předváděl dobré zákroky, při zakončení Cowana z mezikruží ho zachránila levá tyčka.

K první střele v závěrečné třetině se Češi dostali až po jedenácti minutách a hned z toho byla zajímavá příležitost. Židlický mohl dorážet do odkryté branky, ale v tísni beka se k puku nedostal.

Favorit byl i nadále aktivnější, ale nedokázal své nadějné střelecké příležitosti proměňovat. Už to vypadalo, že duel půjde do prodloužení, ale národní tým si přichystal rozhodující zásah na ideální moment. Jedenáct sekund před koncem Jakub Štancl vypálil z levého kruhu a šťastná teč zařídila senzační vítězství.

„Vůbec nevím, co se vlastně stalo. Chtěl jsem hlavně puk dostat na bránu. Šťastný odraz a pak už si nic nepamatuju. Prostě neuvěřitelné,“ rozplýval se český hrdina. Kotouč symbolicky tečoval syn české legendy Radka Bonka obránce Oliver Bonk reprezentující Kanadu. „Fakt? To jsem nevěděl. To mě mrzí, ale nedá se nic dělat,“ podotkl Štancl.

Češi už závěrečné vteřiny zvládli a připisují si skalp velkého favorita. Vyšla jim tak odveta za loňské finále a tým okolo kapitána Jiřího Kulicha si stejně jako před rokem zahraje o medaile. „Obrovský respekt, jak to kluci odmakali. Nebylo to vůbec jednoduché, ale výhru už jim nikdo nevezme. Pogratuloval jsem jim a řekl, že teď teprve turnaj začíná,“ líčil Augusta.

Ve čtvrtečním semifinále (od 15:00) vyzve národní tým domácí výběr Tre Kronor. „Nemusíme se nikam stěhovat, to je dobře. Hráče osvěžíme krátkým tréninkem, hlavní je teď regenerace,“ doplnil kouč.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Göteborgu – čtvrtfinále:
Česko – Kanada 3:2 (2:0, 0:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 8. Štancl (Rymon), 19. Cibulka (Kulich), 60. Štancl (Becher, Rymon) – 24. Wood (Cowan, Yager), 37. Furlong (Poitras). Rozhodčí: Bjork (Švéd.), Hebeisen (Švýc.) – Durmis (SR), Nyqvist (Švéd.). Vyloučení: 1:0. Bez využití. Diváci: 10.117
Česko: Hrabal – Hamara, Alscher, A. Čech, Cibulka, Prčík, T. Galvas – Bareš, Šapovaliv, Kulich - Šalé, Melovský, S. Redlich – Rymon, Becher, Štancl – Maštalířský, M. Přibyl, Židlický. Trenér: P. Augusta
Kanada: Rousseau - Lamoureux, Mateychuk, Warren, Furlong, Bonk, Donovan, T. Nelson - Dumais, Celebrini, Minten - Savoie, Poitras, Geekie - Danielson, Beck, Allard - Rehkopf, Yager, Cowan - Wood. Trenér: A. Letang.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články