Hlavní obsah

Hrabal vzal debakl se Slováky na sebe a ocenil důvěru: Snad jsem ji splatil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výkon jako noc a den. Nejen od celé české hokejové dvacítky, ale také od gólmana Michaela Hrabala, který dostal důvěru i po úvodním výprasku od Slováků a vychytal vítězství 8:1 nad Norskem. Přitom před utkáním bylo ve hře, že šanci ve druhém utkání mistrovství světa dostane dvojka Jakub Vondraš. „Důvěra trenérů pro moje sebevědomí znamená dost. Jsem za ni šťastný a snad jsem ji splatil,“ věří Hrabal.

Foto: Adam Ihse, ČTK/AP

Český brankář Michael Hrabal v duelu s Norskem přidal několik důležitých zákroků.

Článek

Göteborg (od našeho zpravodaje) - Po zápase se Slovenskem, v němž inkasoval šestkrát a několikrát mu nešťastně vypadl puk, ho kouč Patrik Augusta bránil. „Nechali jsme ho v tom. Za góly nemohl, podal dobrý výkon,“ prohlásil trenér.

Sám 18letý gólman však své představení hodnotil kriticky. „Úterý nebylo šťastné. Zápas beru na svá záda, góly se určitě daly chytit,“ mínil. Přesto zůstal v brance i pro druhé utkání ve dvou dnech.

Tentokrát však předvedl takřka bezchybný výkon. „Určitě to bylo lepší. Hodil jsem za hlavu úvodní zápas a oklepal jsem se. A snažil se týmu co nejvíc pomoct na ledě i mimo něj,“ líčil Hrabal.

Rozhovor s kapitánem dvacítky Jiřím Kulichem po zápase s NorskemVideo: Matěj Vybíral, Sport.cz

V první třetině podržel národní tým třinácti zákroky, dvakrát mu pomohla tyčka. „Štěstí přeje připraveným,“ usmál se. Češi zvládli tři oslabení po sobě a sami naopak v početní výhodě celkem třikrát udeřili. „Bylo to klíčové. Je to turnaj přesilovek, rozhodují zápasy. My jsme je ubránili a pak se v nich rozstříleli,“ ocenil.

Ve zbylých čtyřiceti minutách si připsal už pouze sedm zákroků. V mrazivé Frölundaborg areně tak musel udržovat provozní teplotu. „Snažil jsem se zahřívat a zůstat hlavou v zápase,“ popisoval pražský rodák působící v americké univerzitní lize NCAA.

V tiché atmosféře poloprázdné haly byly slyšet i jeho pokyny směrem ke spoluhráčům. „Během zápasu mluvím dost, pomáhá mi to se udržet ve hře. Věřím, že to prospívá i klukům,“ podotkl Hrabal.

Komunikace byla o to důležitější, že do duelu zasáhli hned tři debutanti dopsaní na soupisku. Forvard Adam Židlický i beci Tomáš Galvas s Matějem Prčíkem obstáli. Zejména poslední jmenovaný byl pořádně vidět, připsal si asistenci na úvodní Kulichovu trefu a mnohokrát přitvrdil u mantinelů. „Tohle je moje role,“ usmál se vítkovický obránce.

Na ledě rozdmýchal emoce v první třetině, když u mantinelu po jeho zákroku zůstával ležet Noah Steen. Rozhodčí situaci zkoumali na videu a zvažovali udělení vyššího trestu, Prčík nakonec obdržel dvojku za zásah do oblasti hlavy nebo krku. S verdiktem přesto nesouhlasil. „K velkému kontaktu nedošlo. Nor padal už předtím, jen jsem se ho dotkl. Rozhodčí to pískl, ale oslabení jsme zvládli, takže v pohodě,“ poznamenal.

Podobně hovořil i trenér Augusta. „Zákrok jsem viděl v televizi a přišlo mi, že soupeř zakopl a ztratil rovnováhu už před tím kontaktem. Sice to vypadalo děsivě, ale věřil jsem, že to větší trest nebude,“ uvedl kouč.

Reklama