Hlavní obsah

Jako Rachůnek. Jiříček spasil dvacítku, přesto říká: Horší gól jsem v životě nedal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední minuta semifinále proti Švédsku, Češi ztrácí jediný gól a dělovka obránce pošle duel do prodloužení. Příběh Karla Rachůnka ze seniorského MS 2010 a Davida Jiříčka z MS 2023 hokejistů do 20 let má hodně společných faktorů. Mladý český bek spasil dvacítku, o jejímž postupu do finále poté rozhodl trefou na 2:1 v nastaveném čase Kulich. „Ukázali jsme, jaký jsme tým. Parta je tu výjimečná,“ oceňoval v rozhovoru pro hokej.cz Jiříček.

Foto: Darren Calabrese, ČTK/AP

Česká radost v semifinále MS do dvaceti let

Článek

Paralelu s nejslavnějším gólem nebožtíka Rachůnka vytáhl po zápase i druhý hrdina Kulich. Jiříček krásu své dělovky z vrcholku kruhu mezi betony brankáře ovšem moc neocenil. „Zavřel jsem oči a plácl do puku. Horší gól jsem snad v životě nedal. Ale budu si ho pamatovat fakt hodně dlouho," usmíval se obránce po třetí trefě na šampionátu.

Zatímco ostatní hráči říkali, že stále byli přesvědčeni o obratu, ofenzivní obránce už se viděl v boji o bronz. „Popravdě už jsem dlouho nevěřil. Jejich brankář chytal fantasticky. Ale kluci mě přesvědčili a obrátili na pozitivní myšlení. A pak se stalo, co se stalo..." říkal nevěřícně.

Češi po téměř celých 60 minut hledali recept na skvělé chytajícího Lindboma. „Podle mě jsme si gól ve třetí třetině zasloužili. Urvali jsme postup srdíčkem. Přálo nám štěstí. Fakt jsme chtěli vyhrát a hokejový bůh se obrátil na naši stranu," liboval si Jiříček. „Krásný dárek pro všechny mladé kluky v Česku, kteří začínají s hokejem," pokračoval.

Cesta českých mladíků na úspěšném šampionátu však ještě není u konce. „Nejdůležitější zápas turnaje teprve přijde. Jsme hladoví po zlatu. Každý z nás," vyhlížel Gabriel Szturc vypjatý finálový duel s Kanadou.

Útočník druhé formace vzkazuje, že národní tým cítí na dálku velkou podporu. „Děkujeme za ni. Chceme domů přivézt zlato a uděláme pro něj cokoliv," slíbil Szturc. K tomu ale bude reprezentace potřebovat další skvělý výkon opor, především brankáře Tomáše Suchánka.

„Držel nás už ve skupině. A teď zastavil všechny tutovky v prodloužení, díky tomu slavíme. Věřím, že i ve finále prožije parádní večer a titul uhrajeme," prohlásil útočník a Jiříček ho doplnil: „Po turnaji by si Suchoš nebo Kulda zasloužili postavit sochu. A snad se přidá ještě nějaký hrdina," usmál se.

Reklama