Hlavní obsah

Připadám si jako ve snu, rozplývá se hrdina Kulich. Životní gól si ani nepamatuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak málo v hokeji rozhoduje... Zatímco švédští hokejisté v prodloužení semifinále mistrovství světa dvacítek spálili několik tutovek, Jiřímu Kulichovi stačila jedna střela, která prošla brankáři Lindbomovi mezi rukou a tělem. Lídr české dvacítky odstartoval nekončící nepopsatelnou vlnu euforie. „Neuvěřitelné. Nemám slov. Všichni si to užíváme,“ říkal nadšeně v rozhovoru pro hokej.cz po vítězství 2:1.

Foto: Darren Calabrese, ČTK/AP

Jiří Kulich po vstřelení postupového gólu do finále MS.

Článek

Medaile pro dvacítku po 18 letech. Čeští mladíci zažívají dosavadní vrchol svých kariér. „Životní gól. Připadám si jako ve snu. Ani si tu trefu nepamatuju, budu muset kouknout na záznam," usmíval se Kulich. A určitě s dojetím bude sledovat svůj nejslavnější moment, když se v poslední minutě prodloužení natlačil před branku a rozhodl obrovské drama v Halifaxu.

Do remízového stavu však vůbec nemusel duel dojít. Národní tým téměř celých šedesát minut nemohl najít recept na Lindboma. „Dlouho nám nic nepadlo. Měli jsme strašně moc šancí. Po inkasovaném gólu jsme se na chvíli složili, ale ve třetí třetině jsme se zvedli," popisoval křídelník první formace, jenž na turnaji nasázel už šest gólů.

Vyrovnávací Jiříčkovy trefy se Češi dočkali až 39 vteřin před koncem. „Věřili jsme od první do poslední sekundy, že utkání zvládneme. Velmi podobný zápas jako v roce 2010, když pálil Rachna," srovnával Kulich klíčový moment se slavným gólem Karla Rachůnka z posledního zlatého šampionátu mužů.

A stejně jako před dvanácti a půl lety, i nyní měla česká semifinálová pohádka sladký konec. „Neskutečný zážitek. A velká úleva. Ale do půlnoci můžete být slavní, můžete být loseři, a jakmile začne nový den, všechno se maže. Musíme zase zpátky do montérek. Nejdůležitější zápas kariéry nás teprve čeká," zavelel 18letý útočník Rochesteru.

Čeští mladíci totiž stále nejsou na vrcholu. I stříbro by samozřejmě bylo obrovský úspěch, ovšem proč nechtít víc, když stačí poslední krok. Byť proti obhájcům titulu z Kanady.  „Je jedno, jestli narazíme na USA, nebo Kanadu. Zůstáváme pokorní, ale máme zdravé sebevědomí a věříme si na každého," řekl odvážně Kulich.

Na regeneraci nebudou mít finalisté moc času. Poslední duel turnaje startuje už v pátek půlhodinu po půlnoci českého času. „Proti Švédsku jsme si sáhli na dno sil. Byl to nejtěžší zápas, už nás pěkně bolely kecky," připustil hrdina, který přesto rozhodl.

Reklama