Hlavní obsah

Krutá noční můra, píší ve Švýcarsku o výprasku s Českem. Kouč Švédů už mluví o finále s Kanadou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští hokejisté pokračují v krasojízdě na MS do dvaceti let, kterou ve čtvrtfinále odskákali nemilosrdným debaklem 1:9 i Švýcaři. V jejich zemi panuje z výsledku velké rozčarování. Češi si stejně jako loni v létě zahrají na šampionátu dvacítek semifinále. Soupeřem budou Švédové (ve středu 20:30), kteří vesměs kvitují, že se v boji o finále utkají právě s výběrem kouče Radima Rulíka.

Foto: Darren Calabrese, ČTK/AP

Švýcarský gólman Kevin Pasche (vpravo) na střídačce poté, co ho čeští hokejisté vyhnali z branky.

Článek

„Krutá porážka po bleskovém startu," referuje o debaklu s Českem švýcarský list Blick.

„Čtvrtfinále MS proti silným Čechům nemohlo začít lépe: po 22 sekundách poslal Louis Robin národní tým do vedení. Naděje rázem vzrostly, obzvlášť když tým Marca Bayera porazil Českou republiku těsně před šampionátem. Jenže snový start se rychle proměnil v noční můru, o devět minut později už Češi vedli 3:1. Na konci byla brutální porážka 1:9. Pořádná facka do tváře," hodnotí dále list.

„Takhle nemůžeme hrát ve čtvrtfinále. Cítíme velké zklamání. Vyhráli jsme tři zápasy z úvodních čtyř (nad Finskem, Lotyšskem a Slovenskem), měli jsme ukázat víc," smutnil kapitán poražených Attilio Biasca v rozhovoru po IIHF.

Švýcaři na všech úrovních v posledních letech představovali pro tuzemskou reprezentaci velmi zrádného a nepříjemného protivníka, nicméně tentokrát jim dvacítka nedala sebemenší šanci a může se těšit na semifinále se Švédy, kteří proklouzli mezi nejlepší čtyřku poměrně kuriózním způsobem.

Ve vyhecované severské bitvě s Finskem dvakrát prohrávali. Tři a půl minuty před koncem srovnal na 2:2 Leo Carlsson. V čase 58:14 se pak dostaly Tre kronor do mimořádně kritické situace, protože na trestnou lavici musel útočník Fabian Lysell. Jenže o 31 sekund později ve vlastním oslabení ujel kapitán Victor Stjernborg a vstřelil vítězný gól na 3:2.

Švédové jsou zatím jediným týmem, který dokázal Česko na mistrovství porazit, když ve skupině zvítězil 3:2 v prodloužení.

„Víme, že Česká republika je silný a bruslařsky velmi šikovný tým. Vezmeme si to dobré z toho, co nám fungovalo proti nim ve skupině a budeme na tom stavět," uvedl hrdina zápasu s Finy Stjernborg pro deník Expressen.

Skandinávci se nicméně nijak netají tím, že Češi pro ně představují pro semifinále přijatelnějšího soupeře než třeba Kanada či USA.

„Jestli jsem rád, že se vyhneme Kanadě? Ano, klidně si na ni počkám až do finále," uvedl pro Aftonbladet kouč Tre kronor Magnus Hävelid.

„Česká republika zůstává pořád tak dobrá, jak jsme si před zápase (se Švýcary) mysleli. Náš tým ji určitě nepodcení. I když jsme ji ve skupině porazili, Češi byli v tom zápase lepší. V semifinále narazíme určitě na skvělý tým, ale Českou republiku beru za soupeře mnohem radši než Kanadu nebo USA, které mají na papíře silnější mužstvo," zhodnotil situaci pro švédskou televizi SVT expert a bývalý hráč NHL Jonas Andersson.

Reklama