Hlavní obsah

Malý klub vychovává hvězdičky, nandal to gigantům. Expert si všímá Plzně i Slavie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdepak extraligová špička. Ve stříbrné hokejové dvacítce z posledního mistrovství světa má tři odchovance (Suchánek, Svozil, Ryšavý) prvoligový Přerov. Téma, v jakých klubech to v současnosti dělají nejlépe s talenty, se zabýval i hokejový pořad Příklep na Sport.cz. „Přerov dělá dlouhodobě skvělé obránce," všímá si bývalý hokejista Milan Antoš a neopomene zdůraznit, že tři zástupce měla na nedávno skončeném šampionátu třeba i Plzeň. „Přerov je ale v tomhle směru bašta," přidává Martin Kézr, šéfredaktor sportovní redakce Práva a Sport.cz.

Kde vychovávají nejlepší hokejisty? Příspěvek z pořadu Příklep.Video: Sport.cz

 
Článek

Oba experti se vzácně shodnou na tom, že Přerov je známý skvělou prací s talenty. Antoš zdůrazní, že se talentovaní obránci posouvají do Brna „V Přerově to fakt dělají dobře. Mám informace od Jakuba Grofa, mého kamaráda, který tam trénoval," svěřuje se expert. Martin Kézr doplňuje, že ve prospěch Přerova mluví i jeho pologa. „Je to dobrá spádnice ze všech okolních krajů," nachází i mimo hokejové plus.

„Přerov byl také postižen nesmyslností, co hrozila až soudem. Klubu bylo oznámeno, že když nemá akademii, tak nebude hrát extraligu juniorů. To byl jeden z největších faulů, kterých se bývalé vedení svazu dopustilo," útočí na bývalé vedení českého hokeje Kézr.

Foto: Alena Zapletalová, https://hokejprerov.cz

Ondřej Kacetl v brance Přerova při utkání s Vrchlabím.

Antoš se přidává s tím, že Přerov nedostal od svazu 1,3 milionu korun na trenéry. „Oni jim tu sumu nedali a pak se zjistí, že Litoměřice vyčerpaly o 4,5 milionu víc. A nic se neděje, v pohodě a s Přerovem se soudíme," kroutí hlavou.

Přerov přirovnává k hokejovým mekkám typu Kladna či Litvínova. „Přerov je malé město, mají stadion a lidi, co to tam baví. Kluci tam přijedou rádi a třeba na kole. Je to stejné jako v Kladně či Litvínově, kam kluci chodili rádi, měli tam své vzory. Přesně o tom to je," soudí Antoš. „Přerov má zázemí, má dobře lidi. Když to takhle je, nepotřebujete O2 Arenu, zázemí nemusí být špičkové. Potřebuješ jen zimák, kam chodí lidi rádi a je dobré trenérské vedení."

Bývalý hokejista neopomene zdůraznit, že v úspěšné dvacítce měla tři zástupce (Marcel, Jiříček, Špaček) také extraligová Plzeň. „Bylo období, kdy to dělali dobře v Liberci, nebo třeba za Šindela na Slavii. Ta měla skvělé juniory. Je to vždycky i o ročníku, který se v kubu sejde, jaké naberou hráče," domnívá se.

V souvislosti s pražským klubem přidává i jednu zajímavou zkušenost. „Z klubu odešel Klapka, který byl celou dobu ve Slavii. Byla za něj vyplacena vysoká suma v dolarech. Část si ale vezme Liberec a pak Benátky. Já jim to přeju, ale Slavia dostane nula, nula nic a čtyři sta tisíc za přestup. Přitom se bavíme o milionech korun," dodává.

Reklama