Hlavní obsah

Možná by bylo lepší, kdyby zlato vyhráli Češi, řekl kanadský expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanada se topí ve zlaté euforii, znovu po pěti měsících slaví zlato z hokejového MS do dvaceti let, které je v zemi mimořádně sledované. Hvězdný výběr měl podle předturnajových prognóz na mistrovství jasně dominovat, ale zejména český tým dokázal na šampionátu domácímu mužstvu připravit nečekaně horké chvilky. I zámořští experti uznale chválí obrovský pokrok české reprezentace, a to jak jako týmu, tak po stránce individualit.

Foto: Darren Calabrese, ČTK/AP

Český hokejový útočník Jiří Kulich (druhý zleva) slaví gól ve finále MS dvacítek s Kanadou.

Článek

„Češi byli na turnaji skvělí. Co se vůbec dá ještě říct k jejich vynikajícím hráčům. Třeba Kulich byl opravdu fantastický. Nebo Eduard Šalé, který bude nejspíš v elitní patnáctce draftu. Ale i jejich herní systém a celý tým je opravdu dobrý," chválil expert zámořského severu Sportsnet Sam Cosentino po finálovém duelu.

Celkově kvitoval rozšiřující se konkurenci v absolutní špičce, z níž Česko poslední roky odpadávalo.

Další novinář, který se dlouhodobě specializuje na juniorský hokej, Scott Wheeler zařadil hned čtveřici českých hráčů do své ideální sestavy celého turnaje, kam vedle hvězdného Kanaďana Connora Bedarda a Američana Logana Cooleyho zařadil brankáře Tomáše Suchánka, obránce Davida Špačka a Davida Jiříčka a útočníka Jiřího Kulicha.

Češi hned prvním zápasem rozbili aureolu domácího výběru, který byl v Kanadě označován za vůbec nejsilnější v historii.

„Tým měl hráče z NHL a z prvního kola draftu, hráči pořád slýchali, že jsou nejlepším kanadským týmem do dvaceti let všech dob. Jenže to musíte prokázat na ledě. A hned v prvním zápase se tohle začalo drolit, protože je přehráli Češi. A podívejte se i na čtvrtfinále se Slovenskem. Mysleli si, že mají zápas pod kontrolou, ale inkasovali v závěru a museli do prodloužení. I s Českem ve finále už měli výhru na dosah, ale dostali dva góly a pak se to klidně mohlo celé otočit," podotkl respektovaný komentátor mládežnického hokeje Bob McKenzie ve studiu kanadské televize TSN.

Kanada jako první tým od roku 2009 dokázala titul na dvacítkách obhájit. V předchozích pěti letech narušili jejich nadvládu nad světem Finové a Američané.

„Pro turnaj bylo dobré, že na zlato dosáhly i jiné země. Možná bychom se teď mohli bavit o tom, že by bylo lepší, kdyby zlato vyhrála Česká republika. To ale neříkejte před Kanaďany," přemítal další expert TSN James Duthie.

„Kdyby Češi vyhráli finálový zápas, byl by to fantastický příběh. Po všech debatách v hokeji o elitní pětce a úpadku Slováků a Čechů v posledních dvou dekádách, obě země vychovaly silné ročníky 2003 až 2005. Nedlouho poté, co zažilo na pár let renesanci také Německo," napsal i Scott Wheeler.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.