Hlavní obsah

Frustrace po českých gólech, reset před prodloužením. Byli jsme lepší, tvrdili kanadští šampioni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stačilo 54 sekund a Kanaďanům po dvou gólech v jejich síti zatuhly sebevědomé úsměvy. Kritické minuty v závěru základní hrací doby ale domácí junioři ve finále s Českem přestáli a v prodloužení udeřili. Javorové listy se po výhře 3:2 radují z obhájení zlata a třetího prvenství během čtyř let.

Foto: Darren Calabrese, ČTK/AP

Hokejisté Kanady slaví na MS dvacítek 20. titul pro svou zemi.

Článek
Fotogalerie

Kanadská juniorská dominance je z pohledu medailové sbírky na dvacítkách až strašidelná. Tak moc ale nechybělo, aby místo dvacátého zlata v historii měli zámořští hráči ‚pouze' jedenácté stříbro. Při českém výpadu v 60. minutě jistili gólmana Thomase Milica v brankovišti raději další dva hráči, aby se puk nedostal za čáru... Jenže nestalo se a Dylan Guenther po přečíslení v čase 66:22 rozhodl o staronových šampionech.

„Skoro jsem zapomněl, že je to prodloužení a ani jsem nezahodil rukavice," vykládal střelec.

Po medailovém ceremoniálu se sprška chvály svezla hlavně na nejužitečnějšího hráče MS Connora Bedarda, i když bylo finále jediným zápasem, kde se bodově neprosadil.

„Došla mi slova o tom, jak neuvěřitelný byl jeho výkon na celém turnaji, jak byl vyspělý, jak dobrým spoluhráčem byl pro každého z nás," chválil autora devíti gólů a 14 asistencí Shane Wright, který 19. narozeniny oslavil parádním bekhendem do sítě Tomáše Suchánka.

„Nechci teď mluvit o sobě, mluvím o nás a o tom, co jsme dokázali," usmíval se teprve sedmnáctiletý Bedard, který se stane jedničkou příštího draftu. „Ten kluk je rozený vítěz. Je ochotný udělat cokoli, aby vyhrál. Měl ohromný, historický turnaj a bylo potěšením si s ním zahrát," tvrdil Guenther.

Přitom stačilo málo a Češi velkého favorita mohli udolat i podruhé na turnaji. Po dorážce Jiřího Kulicha a šťastné teči Jakuba Kose Kanaďané znervózněli.

„Samozřejmě jsme cítili trochu frustrace. Nemělo by se stávat, že hned při dalším střídání po gólu znovu inkasujeme," připustil Guenther. „V pauze před prodloužením jsme se museli trochu resetovat a být připraveni na další třetinu. Po porážce (s Českem) ve skupině jsme ale ukázali, jak jsme odolní. Po zbytek turnaje jsme hráli jako jeden muž, a nakonec jsme se dostali na vrchol," tvrdil.

„Udělali jsme pár chyb, které skončily v naší síti. Ale věděli jsme, že se musíme znovu správně nastavit. Po většinu večera jsme byli lepším týmem," nepochyboval Wright.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.