Hlavní obsah

Slováky dál dráždí Antoš. Něco takového bych si nedovolil říct, reaguje komentátor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože svá slova o tom, že „v českých zemích je obrovská radost, protože Slováci vypadli, a my postupujeme dál (do semifinále hokejového MS dvacítek)“, později pro Sport.cz upřesňoval a dušoval se, že nemělo jít o jízlivost, na Slovensku vyjádření Milana Antoše dál hodně rezonuje. Pro server pravda.sk ho nyní okomentoval bývalý slovenský reprezentant se zkušenostmi z NHL Boris Valábik, jenž shodou okolností stejně jako Antoš dobře zná i práci televizního spolukomentátora.

Foto: Profimedia.cz

Boris Valábik coby spolukomentátor slovenské RTVS.

Článek

„Pokud jde o takovou rivalitu, je to v pořádku. Můžeme toho využít, až budeme příště hrát s Českou republikou, ať už na seniorské, nebo jiné úrovni. Tento citát bych klukům vytiskl a zvýraznil, aby ho všichni v šatně viděli a působil jako další motivace,“ prohlásil dnes 37letý bývalý obránce.

Podle Valábika by si všichni lidé ve veřejném prostoru měli dávat pozor na to, co a jak říkají. „Chápu, že to mohlo slovenské fanoušky rozzlobit. Já bych si něco takového při komentování říct nedovolil. Nikdy jsem se soupeřům nevysmíval ani je nezlehčoval,“ uvedl majitel stříbra z MS hráčů do osmnácti let v roce 2003, který o šest let později startoval i na seniorském šampionátu.

„Nevím, jestli autor tohoto výroku byl někdy v zahraničí, ale zřejmě má se Slováky málo zkušeností. Já bych si něco takového nedovolil říct už jen proto, kolik mám v Česku kamarádů. Asi bych si připadal hloupě. Předpokládám, že ten pán žije někde u západních hranic,“ opřel se Valábik do autora Břitvy na Sport.cz.

Když došlo na hodnocení senzačního vyřazení Kanady ve čtvrtfinále, měl Valábik pro svěřence trenéra Patrika Augusty slova uznání. Čechům prý paradoxně pomohla porážka 2:6 od Slovenska na úvod turnaje.

„Klobouk dolů před nimi. Proti Kanadě byli velkým outsiderem. Zatímco naši kluci si až příliš vystřelili sebevědomí, Češi dostali hned na začátku těžkou ránu a dokázali se z ní poučit. V šatně musíte mít silný charakter, abyste takovou facku zvládli. To se Čechům podařilo. Dokázali se zvednout natolik, aby z turnaje vyřadili jednoho z aspirantů na zlato,“ míní někdejší zadák Atlanty, jenž během tří sezon v NHL odehrál 80 zápasů.

I přesto si je Valábik jistý, že Slováci mají pro několik příštích let světlejší budoucnost než Češi. „Nemáme kvalitu na to, abychom i v nejsilnější sestavě porazili favority třikrát na jednom turnaji, ale že bychom Čechy porazili třikrát? Z mého pohledu určitě ano,“ soudí.

„Řada kluků, zejména z útoku, si v příštích letech zahraje na seniorském mistrovství světa. Náš útok, pokud vezmeme v úvahu tuto generaci, je rozhodně lepší než český. To jsme v minulosti často říct nemohli. Chci jen říct, že i když se Češi dostali do semifinále, nemusíme ve srovnání s nimi věšet hlavu, co se týče budoucnosti,“ predikuje Valábik, jenž kariéru ukončil před sedmi lety.

Čechům v semifinále proti domácím Švédům nevěří. „Nemyslím si, že by mohli vyhrát dva zápasy proti favoritům za sebou. Možné je všechno, ale vidím to jako nepravděpodobné. Co se týče zlata, získají ho buď Američané, nebo Švédové,“ odhaduje Valábik.

Postoupí čeští hokejisté do dvaceti let přes Švédsko do finále mistrovství světa?
Ano
66,7 %
Ne
33,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 28781 čtenářů.

Reklama