Hlavní obsah

Dvacítka půjde na Švédy ve stejné sestavě. Potřebujeme stoprocentní výkon, ví Augusta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další zápas a znovu nepřátelská atmosféra. Po senzačním skalpu Kanady, která měla v hledišti podporu několika tisícovek fanoušků, vyzvou čeští hokejisté v semifinále mistrovství světa do 20 let domácí Švédsko, které požene zaplněná arena Scandinavium. „Faktor to není. Jestli chceme porazit tak silný tým, potřebujeme k tomu stoprocentní výkon, a pak už jen doufáme, že to bude stačit na dobrý výsledek. Tedy na výhru,“ usmál se kouč Patrik Augusta.

Foto: Adam Ihse, ČTK/AP

Čeští hokejisté do dvaceti let slaví postup do semifinále mistrovství světa.

Článek

Švédové mají tým tvořený převážně z hokejistů z domácích lig, přičemž většina už pravidelně nastupuje v nejvyšší soutěži. Pouze dvojice hráčů působí v zámoří. I díky tomu si výběr Tre Kronor nemusel zvykat na širší kluziště, z čehož těžil v úvodu turnaje. Úvodní tři zápasy suverénně ovládl se skóre 13:0 a zajistil si prvenství ve skupině.

Na závěr sice padl v nájezdech s Finy a ve čtvrtfinále se trápil se Švýcary, jeho síla je ale obrovská. „Hodně hrají na kotouči, nezbavují se ho zadarmo. Mají aktivní obránce a umí krátkými přihrávkami rychle přečíslit,“ vyzdvihoval Augusta největší přednosti soupeře.

Neuvěřitelnou 96,6procentní úspěšností zákroků se pyšní gólman Hugo Hävelid, v obraně září jeho dvojče Mattias nebo stále teprve 18letý Axel Sandin-Pellikka. A v útoku jsou nejvíce vidět Jonathan Lekkerimaki, Otto Stenberg nebo Noah Ostlund, kteří už nasbírali po sedmi bodech.

Čeští hokejisté do 20 let před semifinále se Švédy trénovali poprvé v malé hale vedle Scandinavie.Video: Matěj Vybíral, Sport.cz

„Potřebujeme být velice blízko k soupeři a nenechat ho rozvinout akci, protože jsou hodně silní jeden na jednoho,“ upozornil český trenér. Ačkoliv v závěru čtvrtfinále protočil jednotlivé útoky, sestavu nechá stejnou jako ze startu duelu s Kanadou.

„Reagoval jsem na vývoj utkání a stáhl sestavu na tři pětky. To ale nejde udělat od začátku a vyšťavit se už v první třetině,“ uvědomoval si. „Hlavně jsem rád, že jsou všichni zdravotně v pohodě,“ narážel na to, že v průběhu turnaje přišel o Jiříčka se Sapouškem.

Národní tým se bude spoléhat na kapitána Jiřího Kulicha, kterého si však Kanaďané dobře hlídali a k ničemu ho nepustili. „Každé mužstvo si na něj dává pozor. Je to náš nejlepší střelec, má fantastické zakončení,“ líčil Augusta. „Někdy by si možná trochu mohl ulevit a nechat to na spoluhráčích, ale je to takový lídr, že to chce táhnout přes sebe. Ale věřím, že jeho chvíle ještě přijdou,“ doufá zkušený 54letý trenér.

Oceňuje však, že zápasy umí rozhodnout i jiní, vždy vyletí jiná formace. Ve čtvrtfinále to byl třetí útok s dvougólovým hrdinou Jakubem Štanclem. „Nejsme tým jednoho nebo dvou mužů. V úspěšném celku musí každý přispět svou troškou do mlýna,“ mínil kouč.

Právě Štancl a ještě Sebastián Redlich jsou jedinými hráči z českého výběru působící ve Švédsku. „Je to jedna z nejlepších soutěží v Evropě. Možná úplně nejlepší,“ tvrdil Štancl. „Dost hráčů znám z juniorky. Jsou rychlí, umí se udržet na puku. Vynikají v soubojích. A individuální dovednosti mají na skvělé úrovni,“ podotkl Redlich.

Reklama