Hlavní obsah

V kádru Běloruska pro MS je Šarangovič z New Jersey, Andrej Kosticyn chybí

Útočník Jegor Šarangovič z New Jersey je hlavní hvězdou sedmadvacetičlenné nominace hokejistů Běloruska na mistrovství světa. Vedle jediné posily z NHL jsou v kádru také tři naturalizovaní Kanaďané a dva Američané. Chybí útočník Andrej Kosticyn z Pardubic, který se v přípravě na šampionát zranil.

Foto: https://hcdynamo.cz/

Rozhodčí posílají běloruského útočníka Andreje Kosticyna ve službách Pardubic s trestem na pět minut a do konce utkání do kabiny.

Článek

Dvaadvacetiletý Šarangovič se se po dvou letech na farmě v Binghamtonu dočkal v této sezoně premiéry v NHL a barvách Devils si vedl skvěle. Připsal si v 54 zápasech 30 bodů za 16 branek a 14 asistencí.

Běloruské občanství získal pětatřicetiletý kanadský brankář Danny Taylor z Dinama Minsk, který sezonu 2015/16 po příchodu ze Záhřebu z KHL dochytal v pražské Spartě. Taylor se narodil ve Velké Británii, odkud pochází jeho matka, a rodina se přestěhovala do rodné země jeho otce poblíž Ottawy. Nakonec se gólman, který má na kontě i čtyři zápasy v NHL za Los Angeles, Calgary a Ottawu, dočká velké mezinárodní akce až v barvách Běloruska. Do Minsku se vrátil před dvěma roky z Novosibirsku a působil tam předtím už v ročníku 2014/15. Se Spartou získal v extralize stříbro.

Jednatřicetiletý rodilý Američan Nick Bailen z Čeljabinsku hrál za Bělorusko v roce 2016 v neúspěšné kvalifikaci na olympijské hry a před dvěma roky pomohl v kazašském Nur-Sultanu vybojovat návrat mezi elitu na MS.

O čtyři roky starší Geoff Platt v roce 2003 reprezentoval na MS osmnáctek ještě Kanadu, za Bělorusko hrál poprvé na domácím šampionátu v Minsku 2014. Teď jej čeká čtvrtý šampionát v elitní kategorii a nechyběl ani ve skupině A divize I.

Třiatřicetiletý Kanaďan Francis Paré z Dinama Minsk, který je čerstvou posilou Omsku, i jeho o pět let mladší spoluhráč Shane Prince, jenž míří do Jekatěrinburgu, budou stejně jako Taylor reprezentovat na velké mezinárodní akci poprvé.

Američan Prince sehrál celkem 139 utkání v NHL včetně play off za Ottawu a New York Islanders. Útočník Sergej Kosticyn z Bratislavy Capitals z mezinárodní rakouské ligy má na kontě v nejlepší lize světa 393 utkání za Montreal a Nashville. Z dalších hráčů okusil NHL v minulosti také obránce Dmitrij Korobov z Ufy, který v sezoně 2013/14 sehrál tři zápasy za Tampu Bay.

Premiérové MS čeká vedle Taylora, Parého a Princeho gólmany Konstantina Šostaka z Čerepovce, Alexeje Kolosova s obránci Vladislavem Jerjomenkem, Iljou Solovjovem, Dmitrijem Znacharenkem z Dinama Minsk, dalšího beka Andreje Antonova z Junosti Minsk a útočníky Andreje Běleviče Nižního Novgorodu, Vladislava Kodolu z Čerepovce i Andreje Něstěrova z Gomelu a Nikitu Klimoviče z druhé nejvyšší běloruské ligy.

Antonov debutuje v 36 letech, Klimovičovi je naopak teprve osmnáct a reprezentoval v dubnu na MS hráčů do 18 let v amerických městech Friscu a Planu. Vstřelil tam v pěti zápasech šest branek. Mezi elitou si zahraje poprvé i Bailen a také forvard Stanislav Lopačuk z Junosti Minsk.

Kvůli zranění v přípravě se musel rozloučit šestatřicetiletý Kosticyn, který po konci angažmá v Nižněkamsku od ledna působil v Pardubicích. Bývalý hráč Montrealu a Nashville mohl hrát na 11. šampionátu.

Bělorusové vstoupí do turnaje v pátek v 19:15 SELČ proti Slovensku. Podle programu skupiny A, kterou měli před odebráním pořadatelství ze strany IIHF hostit v Minsku, budou hrát i se Švédskem, v pondělí 24. května s českou reprezentací a následně s Velkou Británií, Dánskem, Švýcarskem a Ruskem.

Nominace hokejistů Běloruska na MS v Rize (21. května - 6. června):
Brankáři:
Alexej Kolosov, Danny Taylor (oba Dinamo Minsk/KHL)
Konstantin Šostak (Čerepovec/KHL),
obránci:
Stěpan Falkovskij, Vladislav Jerjomenko, Ilja Solovjov, Ilja Šinkevič, Dmitrij Znacharenko (všichni Dinamo Minsk/KHL)
Dmitrij Koronov, Jevgenij Lisovec (oba Ufa/KHL)
Andrej Antonov (Junosť Minsk)
Nick Bailen (Čeljabinsk/KHL)
Kristian Chenkel (Kazaň/KHL),
útočníci:
Arťom Děmkov, Francis Paré, Shane Prince (všichni Dinamo Minsk/KHL)
Sergej Drozd, Stanislav Lopačuk, Michail Stefanovič (Junosť Minsk)
German Něstěrov (Gomel)
Andrej Bělevič (Nižnij Novgorod/KHL)
Vladislav Kodola (Čerepovec/KHL)
Nikita Komarov (Omsk/KHL)
Sergej Kosticyn (Bratislava Capitals/ICEHL)
Geoff Platt (Ufa/KHL)
Jegor Šarangovič (New Jersey/KHL)
Danila Klimovič (Zubři Minsk).

Reklama

Související témata: