Hlavní obsah

VIDEO: Máme potřebu říkat, že vše děláme nejlíp. Točíme se v kruhu, říká Nakládal o výchově mládeže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devět let působil v zahraničí a když se vrátil do Česka, měl problém si znovu zvyknout na tuzemskou mentalitu. Hokejový obránce Jakub Nakládal se společně s bývalým útočníkem Radkem Dudou v pořadu Sport.cz Příklep extra rozpovídali o výchově hokejové mládeže. Co je podle obou expertů klíčové?

Jak funguje výchova hokejistů v Česku? A jaká je české hokejové prostředí? Debata v pořadu PŘÍKLEP EXTRA.Video: SPORT.CZ

 
Článek

Hlavní roli u mladých hráčů má podle Radka Dudy sebevědomí. „Tím to začíná. Kluk má chtít hrát s pukem a nebát se přejít jeden na jednoho," míní útočník, který po letošní sezoně ukončil aktivní kariéru.

Pro zdravé sebevědomí se však musí pracovat už odmala. „Nepřijde samo od sebe. Samozřejmě každý má jinou povahu. Nedá se naučit úplně vypnout hlavu do zápasu," uvědomuje si Nakládal, který poté připojuje svou zkušenost. „Já jsem chodil ke sportovnímu psychologovi a rozdíl byl znát," vysvětluje.

A kdo má hlavní vliv na psychiku mladého hokejisty? „Určitě rodič. A potom samozřejmě i hokejový trenér, který utváří osobnosti hráčů. Zlepšuje je. A měl by je i naučit sebevědomí. To je samozřejmě těžké v českém toxickém prostředí," rýpne si Duda

Tomu dle vlastních slov v mládí nejvíce pomáhala letní příprava v zámoří. „Chtěl jsem pochytit jejich náturu. Dodávalo mi to pozitivní energii a pracovní morálku," podotýká.

Nastavení systému v Severní Americe oceňuje i obránce Nakládal. „V Kanadě jsou hráči psychicky vyspělí a sebevědomí mají nastavené tak, že se nemůžeme divit, že v zápasech tolik dominují," myslí si expert.

Podle Nakládala je také klíčové, že Češi příliš neumí uznat chybu. „Povahově jsme úplně jinde než v cizině. Máme potřebu říkat, že vše děláme nejlíp. Když jsem se po devíti letech vrátil ze zahraničí, bylo těžké tu začít fungovat. Pořád se točíme v kruhu. A to zůstane, dokud neuznáme chybu," doplňuje 34letý bek.

Reklama

Související témata: