Hlavní obsah

Zažili slastný pocit a už zbrojí na čtvrtfinále. Pozor na protiútoky, varuje Blümel

Riga

Patří mezi kvarteto borců, kteří se v úterý odpoledne těšili z vůbec premiérové trefy na seniorském mistrovství světa. Útočníci Michael Špaček a Matěj Blümel se v Rize poprvé zapsali mezi střelce a pomohli hokejové reprezentaci k triumfu 7:3 nad Slováky.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Matěj Blümel (vpravo) se s Adamem Musilem raduje z gólu proti Slovensku.

Článek

„Udělali jsme dobrej forčeking. Puk se odrazil k Záďovi (Zadina), který mě nádherně viděl, takže velký dík patří určitě jemu," chválil parťáka v rozhovoru pro Českou televizi Špaček, který po jeho lahůdkovém pasu neměl potíže zamířit do odkryté branky. Radostí z prvního zásahu na MS v kariéře sršeli také Stránský s Hájkem a zmiňovaný Blümel, jenž ve třetí části zvyšoval na 6:1. Náhradníka Húsku nachytal ranou z ostrého úhlu pod horní tyč.

„Chtěl jsem si přehodit soupeřova obránce. Puk mi malinko utekl, takže jsem ho jenom hodil na bránu a gólman byl prostě dole. Jsem rád, že mi to tam spadlo," zářil pardubický křídelník, který se protlačil do finální nominace pro MS. Syn bývalého výborného čárového rozhodčího Petra Blümela, jenž na světových šampionátech řídil čtyři finále, figuroval pro úvodní utkání se sbornou v roli 16. útočníka. Po něm ho ale trenéři dopsali na soupisku a šikovný křídelník odehrál v Lotyšsku už čtyři zápasy.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Slovák Matúš Sukeľ (uprostřed) dává gól. Vlevo je český brankář Roman Will, vpravo Michael Špaček.

Právě v tom posledním v derby proti Slovensku, před nímž už měli Češi jistou účast v play off, zároveň zápolil o šanci zahrát si i v klíčovém čtvrtfinále proti Finům. „Určitě jsme do toho dneska nešli s tím, že si jdeme jenom zahrát. Spousta hráčů bojovala o místo, aby ve čtvrtek nastoupila," potvrdil Blümel pro ČT.

Češi se naladili na veledůležitou bitvu šampionátu vítězně. Repete s Finy si dají po třech týdnech. Na Českých hokejových hrách udolali soka 2:1, dvakrát tehdy asistoval právě Špaček. „Dobře bruslí, hrají dobře z obrany a zároveň mají šikovné hráče do útoku. Bude to pozítří jenom o bojovnosti a kdo to bude chtít víc," tvrdí muž, jenž v dubnu pomohl Třinci k extraligovému titulu. „Jsou opravdu velmi šikovní na puku a musím si dávat pozor na jejich protiútoky. Když ale budeme hrát hru, kterou chceme, můžeme vyhrát," burcuje Blümel.

Mistrovství světa v hokeji 2021

MS v hokeji probíhá od 21. května do 6. června v Lotyšsku. Všechny zápasy skupinové části i play off hostí Riga. Česká reprezentace postoupila ze skupiny A ze třetího místa a ve čtvrtfinále hraje s Finskem, které obhajuje zlato. Češi se budou snažit vylepšit čtvrté místo.

Reklama