Hlavní obsah

Poláci do toho řízli, kvalifikaci o Katar s Ruskem hrát nebudou. Připojilo se i Švédsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava
Aktualizováno

Polská fotbalová reprezentace nenastoupí kvůli útoku ruských vojsk na Ukrajinu k březnovému utkání play off kvalifikace o postup na mistrovství světa proti Rusku. Na twitteru to oznámil šéf polského svazu (PZPN) Cezary Kulesza. Odpoledne se k němu připojili Švédové, kteří jsou stejně jako český tým potenciálními dalším soupeři ruského výběru. Zatím není jasné, jaké důsledky bude toto rozhodnutí mít.

Foto: Sport.cz

Polsko v čele s Robertem Lewandovskim (na fotce) nenastoupí ke kvalifikaci o MS ve fotbale proti Rusku.

Článek

Dost řečí, je čas jednat. Vzhledem k eskalaci agrese Ruské federace na Ukrajině tým Polska neplánuje odehrát zápas play off proti týmu Ruska," napsal Kulesza a dodal, že to je jediné správné rozhodnutí. "Jednáme se švédskou a českou federací, abychom předložili FIFA společné stanovisko," dodal.

Švédský svaz se přidal zanedlouho. "Švédská reprezentace nebude hrát případný barážový zápas proti Rusku, bez ohledu na to, kde se bude hrát," uvedli Seveřané na svém webu. Vyzvali mezinárodní federaci FIFA, aby březnové zápasy play off, ve kterých mají nastoupit Rusové, zrušila. "Rusko se nemůže zapojit, dokud bude toto šílenství pokračovat," řekl svazový šéf Karl-Erik Nilsson.

FIFA teď bude muset situaci vyřešit. Jednou z možností je kontumace zápasů ve prospěch Ruska. V úvahu ale vzhledem k aktuální situaci připadá i vyřazení ruského týmu ze soutěže.

Duel Polska s Ruskem patří do "české" barážové větve a je na programu 24. března. Český tým ve stejný den nastoupí ve Švédsku a vítěz duelu se má o pět dní později o účast na šampionátu v Kataru utkat ve finále s lepším týmem ze zápasu Rusko - Polsko, který by měl výhodu domácího prostředí.

Rusko ale bude s největší pravděpodobností muset své zápasy odehrát na neutrální půdě. Výkonný výbor UEFA na pátečním mimořádném zasedání rozhodl, že ruské a ukrajinské kluby a národní týmy obou zemí budou v soutěžích UEFA až do odvolání hrát domácí zápasy na neutrální půdě. To by se mělo týkat i duelů březnové kvalifikace, oficiální potvrzení ale ještě musí přidat FIFA coby organizátor.

"Play-off se bude konat za měsíc. Doufáme, že se situace vyjasní mnohem dříve. Věříme tomu, ale jsme připraveni se v případě potřeby rozhodnout," řekl prezident FIFA Gianni Infantino.

Reklama