Hlavní obsah

Jaroš je vzteky bez sebe. V base campu pod Everestem nenašel materiál

Doufal, že po příchodu do základního tábora pod Mt. Everestem a Lhoce bude moci bezprostředně začít na plnění svého letošního himálajského plánu. Leč, realita je jiná. Horolezec Radek Jaroš se v base campu pod nejvyšší horou světa nesetkal se svým vybavením a čeká jej nejméně čtyřdenní čekání.

Foto: archiv

Západní těna Lhoce při pohledu od ledopádu Khumbu.

Článek

Po týdenním pochodu údolím Solo Khumbu se Jaroš dostal v pořádku do základního tábora, z nějž bude usilovat o zdolání čtvrtého nejvyššího vrcholu planety Lhoce (8516 metrů), která leží v těsném sousedství obletovaného Everestu. Jenže po příchodu do base campu čekalo na dobrodruha z Nového Města na Moravě nepříjemné překvapení.

„Jsem v base campu bez karga, jen s tím, s čím jsem přiletěl. Před minutou mi řekli, že náklad dorazí za čtyři dny, ve středu nebyl ještě ani v Lukle! (poslední místo, kam lze doletět – pozn. red.) Kre..ni vyje..ní!“ láteřil Jaroš na adresu nepálské agentury zajišťující horolezcům servis. Do základního tábora český horolezec přesně podle plánu ve čtvrtek, představa, že by už o víkendu mohl vyrazit směrem k prvnímu výškovému táboru ale vzala za své.

Trek pod Everest si Jaroš nicméně užil. Z metropole Káthmándú putoval letecky do Lukly a odtud už pěšky přes šerpské centrum Namče Bazar pod nejvyšší horu světa. Turisticky atraktivní putování k Everestu absolvoval po dlouhých letech a místy se nestačil divit. „Je to diametrálně odlišný Nepál. Kreditky už berou nejen v Namče Bazaru, ale třeba i v Lobuče ve výšce 4900 metrů,“ komentoval Jaroš s lehkým údivem razantní pokrok v zapadlých koutech horského království.

Jednou ze zastávek při putování pod Everest byl i známý buddhistický klášter Tenboče. „Je tam úžasná atmosféra, nutící člověka k zamyšlení a meditaci. Nechci aby to znělo jako ‚Mír a lásku všem‘, ale samozřejmě jsem si tam zamotal svoje hory, abych se vrátil ve zdraví a s pokorou domů,“ dodal Jaroš.

Reklama

Související témata: