Hlavní obsah

Ondra: Je těžké to skousnout. Celé MS je zklamáním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bojoval, Adama Ondru však nečekaně zradila jeho parádní disciplína. Po šestém místu v kombinaci na MS v Bernu si tak musí místo na OH 2024 v Paříži ještě vybojovat. „Celé mistrovství je zklamáním, je těžké to skousnout," přiznává Ondra v rozhovoru zaslaném českým médiím. Nejlepší český sportovní lezec obsadil kromě šesté příčky v kombinaci ještě dvakrát osmé místo.

Adam Ondra hodnotí MS V BernuVideo: Sport Invest

 
Článek

Se závěrečnou tečkou šampionátu asi nejste spokojený, viďte?

Velké zklamání, hlavně to nebylo ani těžké. Hodně favoritů zkazilo, trenér mi říkal, že stačilo udělat čtyři kroky navíc, na které jsem měl. Nejlepší bylo jít bez nohou, špatně jsem to přečetl, ale tím neříkám, že jsem byl v nejlepší psychické podobě. Prostě jsem zvolil nějakou variantu a těsně nedohmátl. Celé mistrovství je zklamáním, je těžké to skousnout. Level, který mají ostatní kluci, je strašně vysoký. Příště musím být silnější.

Můžete ještě popsat krok, který jste v obtížnosti v rámci finále kombinace nezvládl?

Nespadl jsem tam jediný, bylo to hodně fyzicky náročné. Krok se dal dělat buď bez nohou, nebo s patou u ruky. Největší problém byl, že jsem se rozhodl jít do chytu pravou rukou. Dostal jsem se do nepříliš výhodné pozice. Třeba Colin Duffy to zvládl, kluci jsou v čisté síle přeci jen o něco lepší. Snažil jsem se jít dynamicky a nevyšlo to. Kdybych měl trochu víc štěstí a zabral, mohl jsem další kroky udělat. Škoda.

Naopak v boulderingu se vám dařilo možná až nad očekávání.

S bouldery jsem na celém mistrovství spokojený. Kluci mi neulítli. Ve finále kombinace jsem mohl vylézt i tu jedničku, ale s chabým výkonem v obtížnosti by mi ani to nepomohlo.

Foto: Český horolezecký svaz/Petr Chodura

Adamovi Ondrovi se na MS v Bernu nepovedla v rámci kombinačného závodu obtížnost a o OH 2024 v Paříži ještě musí zabojovat.

Mrzí vás hodně, že jste nevyužil první šanci získat vstupenku na nadcházející olympiádu?

Kvalifikace nekončí. Budou další šance se nominovat, i když už je situace složitější. Dost možná to bude dobrá lekce na samotnou olympiádu a také kvalitní příprava. Musím vše zanalyzovat, mám za sebou mnoho kol. Lezení se mění a je potřeba si říct, do čeho mám vložit největší úsilí.

Jaké máte další možnosti dostat se na Hry do Paříže?

Je evropská kvalifikace, vítěz jde automaticky dál, pak další série na jaře příštího roku. Tam se donominuje zbytek.

Reklama

Související témata: