Hlavní obsah

Skvěle! Ondra zvládl semifinále a zabojuje o vstupenku na OH

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Klíčový krok český sportovní lezec Adam Ondra zvládl. Na mistrovství světa v Bernu prošel náročným semifinále kombinačního závodu a v sobotu zabojuje nejen o medaili, ale také o Olympijské hry v Paříži 2024. „Půjde se od nuly, bude nová cesta a doufám, že fyzická připravenost a forma je,“ věří Ondra. Do finále postoupilo osm nejlepších, český reprezentant skončil šestý.

Adam Ondra hodnotí semifinále kombinace na MS v BernuVideo: Sport Invest

 
Článek
Fotogalerie

Po boulderingu, úvodní části kombinace, byl Ondra dvanáctý a od osmého místa, které zaručovalo postup do sobotního finále, ho dělilo 5,4 bodu. Před obtížností to byla velmi nadějná pozice, sám český lezec byl spokojený. V obtížnosti obdržel za svůj výkon 43+ solidních 80 bodů.

„S obtížností nejsem úplně spokojený, čekal jsem mírně lepší výsledek, ale budu doufat, že v sobotu dokážu zalézt lépe. Neudělal jsem výrazné chyby, ale náhle mi došlo, poslední dva kroky mi nesedly a neměl jsem síly je dotáhnout,“ popisuje Ondra.

V disciplíně obsadil páté místo. „Mírné zklamání. Čekal jsem, že se mohu držet s těmi nejlepšími,“ přiznává. Celkově skončil v semifinále šestý a proklouzl tedy do elitní osmičky, která si to v sobotu rozdá nejen o medaile z MS, ale také o první tři místenky na Olympijské hry v Paříži 2024.

Foto: Český horolezecký svaz/Petr Chodura

Adam Ondra během boulderingu v rámci semifinále kombinace a zároveň kvalifiakce na OH 2024 v Paříži.

„Den nebyl psychicky jednoduchý, záviselo i na štěstíčku v boulderech, kdy mi favorité neodskočili. Cesta v obtížnosti byla standardní, ne nijak nepříjemná. Postupně nás unavovali a na finálově stěnce se to ztížilo. Poslední kroky byly zase spíše o vytrvalosti, bohužel jsem tam dolezl o trochu unavenější, než abych mohl pokračovat,“ dodvá Ondra.

Předloni na olympiádě v Tokiu obsadil šesté místo, tehdy bylo součástí kombinace ještě lezení na rychlost. Pro Hry ve Francii přijde změna, kombinaci tvoří pouze bouldering a obtížnost.

V předchozím průběhu šampionátu se Ondrovi nedařilo podle očekávání. Osmé místo v boulderingu ještě příliš neřešil, stejná příčka v jeho parádní disciplíně lezení na obtížnost však byla pro 30letého rodáka z Brna zklamáním. Teď si chce vše vynahradit právě v kombinaci. Finále je na programu v sobotu od 16:00.

Reklama