Hlavní obsah

Průběh expedice poprvé živě na obrazovce

PRAHA

Historický průlom, alespoň co se českých televizí týká, chystá česká expedice Double Gasherbrum. Při výstupu na Gasherbrum II by totiž měla živě vstupovat do vysílání České televize a doslova „z první ruky“ informovat diváky o průběhu expedice.

Foto: PRÁVO/Dorian Hanuš

"V roce 1994 jsme kvůli přenosu vezli i pětimetrový satelit. Dnes máme dvě krabičky...," připomíná Radek Jaroš.

Článek

I proto je členem expedice sportovní redaktor a moderátor sportovních zpráv Stanislav Bartůšek. „Hlavním úkolem zprostředkovat živé vstupy z výškových táborů. Pokud se to povede, bude to v českých televizích přelomové. Chtěli bychom, aby si diváci otevřeli okno do výšek Karákoramu. Aby viděli, jak se čeští horolezci pohybují ve výškách sedmi kilometrů,“ líčil zkušený televizní redaktor a zapálený sportovec v jedné osobě před odletem do Asie.

V plánu expedice jsou živé vstupy ze základního tábora, předsunutého základního tábora a postupně z výškových táborů až do výšky 7000 metrů. „Pak je ideální scénář, že chlapci vyrazí na vrchol, vrátí se a ještě ten den budou vysílány záběry z vrcholu,“ líčil Bartůšek.

Spojení v éře moderních technologií zajišťuje tzv. bigan. K zařízení pracujícího na principu satelitního telefonu s možností přenosu dat lze připojit buď přímo kameru, nebo skrz něj poslat zpracované obrázky z notebooku. „Srovnání s historií je v tomto ohledu vysloveně vtipné. Moc dobře si vzpomínám, jak jsme v roce 1994 vezli s Josefem Rakoncajem kvůli televiznímu přenosu několik tun materiálu včetně pětimetrového satelitu. Dneska vlastně vezeme dvě krabičky...,“ doplnil se smíchem Radek Jaroš.

Reklama

Související témata: