Hlavní obsah

V neděli na vrcholu Lhoce? Jaroš mění v nestabilním počasí plány na počkání

PRAHA/KÁTHMÁNDÚ

Nevyzpytatelné počasí přineslo další komplikace a jednu změnu plánů za druhou. Radek Jaroš ve středu v noci opustil základní tábor pod Everestem a Lhoce a i přes nejistou předpověď se chtěl pokusit přiblížit vrcholu čtvrté nejvyšší hory světa. Ve čtvrtek se ve třetím postupovém táboře rozhodl sestoupit v pátek do "dvojky", vyčkat na zlepšení podmínek a v úterý zkusit závěrečný útok na vrchol. Nakonec ale došlo k další změně: Jaroš zůstává v C3 a na vrchol se pokusí vystoupit v neděli.

Foto: Radek Jaroš

Stan Radka Jaroše ve druhém výškovém táboře.

Článek

„Je dost nového sněhu na to, abych sám prorazil z C4 nahoru. Chtělo by to, aby teď v horních partiích foukalo, uvidíme ve čtvrtek, v jakém stavu bude C3," informoval Jaroš z druhého postupového tábora ve středu večer. Čtvrteční výstup do třetího tábora ale optimistické zjištění nepřinesl. „Jsem tak trochu v prd… Zase se to má na tři dny zhoršit. Dát sám pokus o vrchol je bez šance. A běžet dolů do základního tábora a hned zase nahoru, na to už nemám. Musím něco vymyslet, i když nevím co,“ štvalo Jaroše.

Ideál je daleko

Český horolezec se nakonec rozhodl pro nocleh v C3, následný sestup do druhého tábora ve výšce 6400 metrů a vyčkání na zlepšení podmínek. „Pokud se to výrazně nezmění, tak v pátek sejdu do C2 a v sobotu tam budu zevlovat. V neděli se vrátím do C3 a v pondělí postavím C4. O vrchol bych se pokusil v úterý. Bude to ale improvizace,“ plánoval Jaroš.

A změny v plánech přišly dřív, než sám Jaroš čekal, a už v pátek bylo vše jinak. "Zůstávám v C3. Zítra C4, v neděli zkusím vrchol. Je krásně a cesta dolů a nahoru by mě stála víc, než to ležení tady. Stejně bych s sebou musel tahat vybavení. Když vidím klidnou a sluncem ozářenou vrcholovou stěnu nade mnou, chce se mi tam běžet. Zákusek bude noční balení stanu a všech věcí ve dvacetistupňovém mrazu. Čekat na slunce by ale znamenalo dostat se do spárů kulatýho vraha, který neuvěřitelně rychle vysaje energii," hlásil dobroduh z Nového Města na Moravě prostřednictvím satelitního telefonu z výšky 7210 metrů.

Předpověď počasí nyní slibuje na dva dny vítr o rychlosti 60 km/h. "Ráno uvidím, jestli nahoru nebo dolů. Má se zvedat vítr, když mě nepustí, vrátím se. Měl by být ale do zad. Potom má hned sněžit, tak není na co čekat," vysvětlil Jaroš, který je ve třetím táboře jediným obyvatelem. "Za dva dny do tábora s 22 stany nikdo nepřišel. Zase sám ve stěně. Ideál je daleko...," dodal.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články