Hlavní obsah

Američan v dresu Číny. Rozehrávač Minnesoty má nový pas i nové jméno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když navštívil své vzdálené příbuzné v Šen-čenu, jen se nechápavě usmíval a naprosto netušil, o čem se vede konverzace. Americký basketbalista Kyle Anderson přesto bude na mistrovství světa, které začíná za 3 dny, reprezentovat Čínu.

Foto: Profimedia.cz

Američan Kyle Anderson bude na blížícím se mistrovství světa reprezentovat Čínu.

Článek

Narodil se ve Fairview v New Jersey, v NBA oblékal dresy San Antonia, Memphisu a aktuálně Minnesoty. Díky svému pradědečkovi z matčiny strany měl ovšem nárok na zisk čínského pasu. A z Andersona se tak stal Li Kchaj-er.

„Jsem moc rád, že mohu oznámit, že budu reprezentovat Čínu na mistrovství světa. Jsem opravdu hrdý a poctěný, když mohu nosit dres národního týmu,“ sdělil Anderson světu měsíc před šampionátem, když získal pas země rudého draka a setkal se s šéfem tamní federace Jao Mingem.

Anderson je vůbec prvním naturalizovaným čínským basketbalistou, ovšem není jasné, jestli se musel vzdát svého amerického pasu, jelikož Čína dvojí občanství neuznává. Už dříve se tato otázka probírala v případě akrobatické lyžařky Eileen Gu, která na olympiádě v Pekingu získala pro Čínu dvě zlaté a jednu stříbrnou medaili.

Freestyleová hvězda ale nikdy nezveřejnila, zda se v roce 2019 v rámci ‚přestupu‘ z týmu USA do Číny amerického pasu vzdala. O dva roky později se přitom přihlásila do amerického prezidentského stipendijního programu - iniciativy otevřené pouze pro občany Spojených států. „Když jsem v Číně, jsem Číňanka. Když jsem v USA, jsem Američanka,“ prohlásila Gu.

Anderson nebude na MS rozhodně jedinou hvězdou narozenou ve Spojených státech a reprezentující jinou zemi. Jeho spoluhráč z Minnesoty Karl-Anthony Towns je dlouhodobou oporou Dominikánské republiky, Jordan Clarkson z Utahu zase sází koše za Filipíny.

Urychlené naturalizace amerických basketbalistů ale vzbuzovaly hodně vášní na loňském mistrovství Evropy, kde Španělsku pomohl k titulu rodák z Georgie Lorenzo Brown, Slovinsko se spoléhalo na Mikea Tobeyho a za Chorvaty hrál Jaleen Smith, který údajně ani nevěděl, kde země, jejíž dres obléká, vlastně leží.

„Vždycky jsem byl proti naturalizaci. Dokud jsem v národním týmu, tak se to nestane. Nebude v něm žádný člen kádru z jiné země,“ nechal se slyšet bývalý hráč a nyní kouč argentinské reprezentace Pablo Prigioni. Bez naturalizovaných Američanů ovšem Argentina v kvalifikaci o postup na MS pohořela a možná je čas, aby i v jihoamerické basketbalové velmoci svůj přístup přehodnotili.

Ostatně před pár dny si Argentince v olympijské kvalifikaci povodil v dresu Baham Eric Gordon, 34letý veterán, který reprezentoval USA už na MS 2010, kde získal zlato. Na začátku srpna ovšem dostal povolení od FIBA reprezentovat jiný stát a Argentinci byli o dvou porážkách, na kterých měl největší podíl právě Gordon, nepříčetní.

Anderson/Li Kchaj-er se mezitím chystá na zápasy ve skupině proti Srbsku, Jižnímu Súdánu a Portoriku. „Snažím se naučit trochu čínsky a spoluhráči zase trochu anglicky. Se svými čínskými bratry chci hrát tak, abych neměl žádné výčitky,“ vyhlásil rozehrávač Minnesoty.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články