Hlavní obsah

Basketbalistky Brna porazily Pécs a jsou ve čtvrtfinále Euroligy

Basketbalistky Gambrinusu Sika Brno porazily v rozhodujícím třetím utkání osmifinále play-off Euroligy maďarský tým MiZo Pécs 67:48 a celou sérii vyhrály na zápasy 2:1. Ve čtvrtfinále se obhájkyně prvenství v této soutěži střetnou od 20. února s nejlepším celkem po základní části Spartakem Moskva. O svém úspěchu rozhodly Brňanky vysokým herním nasazením v posledních patnácti minutách zápasu.

Článek

Vyrovnanost a také nervozita poznamenala z obou stran hlavně první čtvrtinu utkání. V brněnském týmu už chyběla Američanka Sophia Youngová, s kterou kvůli vleklému zranění kolena rozvázalo vedení klubu kontrakt a hráčka odcestovala domů.

Basketbalistky Pécse se pokusily hned v úvodu zápasu navázat na poslední čtvrtinu minulého vzájemného souboje v pátek v Maďarsku, kdy agresivní obranou otočily výsledek. Ovšem tým netáhla očekávaná střelecká opora Ivanyiová, která byla důsledně střežena; její roli převzala Američanka Johnsonová, jež trefovala koš soupeřek s velkou přesností a právě její zásluhou získala Pécs postupně až pětibodový náskok. Jen za první čtvrtinu zaznamenala Johnsonová 11 bodů.

České mistryně se dlouho zastřelovaly, navíc se zpočátku trápily i při kombinačních akcích. V první čtvrtině se dařilo pivotce Večeřové, která se nebála proniknout do podkošového prostoru. Jenže po devíti minutách nasbírala Večeřová tři osobní chyby a trenéři Bobrovský s Havlíkem ji posadili na lavičku.

Zlepšená obrana přinesla úspěch

Obrat ve vývoji utkání přinesla zlepšená defenzivní hra Brňanek hned v úvodu druhé čtvrtiny. Proti těsnému bránění působily hráčky Pécse hodně bezradně, navíc se začaly bát zakončovat a raději dávaly přednost dalším kombinačním akcím. Ke střelbě se odhodlávaly až z nouze těsně před vypršením časového limitu pro útok a jejich střelecká muška postrádala přesnost.

Po šňůře jedenácti bodů získaly Brňanky šestibodový náskok 28:22, který znamenal uklidnění. Také proto, že český tým dokázal uplatnit svou výškovou převahu v podkošových soubojích, kde se vedle Kulichové prosazovala i Machová. Ovšem hráčky Pécse v bouřlivé kulise nesložily zbraně a bojovností se dostaly opět do zápasu.

Hned po změně stran Maďarky pozměnily taktiku, začaly přesně střílet z tříbodového území a postupně stáhly náskok Brňanek až na rozdíl dvou bodů 42:40. Jenže na rozdíl od pátečního zápasu Moravanky neztratily hlavu a zvrat nepovolily.

Klidnou taktickou hrou získalo Brno brzy zpět osmibodový náskok a na ten už nedokázaly hráčky Pécse odpovědět ani náznakem zvratu. Zcela ztratily herní pohodu a v poslední čtvrtině už nedokázaly proměnit ani vyložené šance přímo z podkošového prostoru.

Impulzivní maďarský trenér László Rátgéber už jen bezmocně lomil rukama nad ztracenými míči svých svěřenkyň, jejichž hra se už v posledních minutách změnila v čiré zoufalství. Naopak Brňanky dohrávaly zápas v naprostém poklidu a před natěšenými domácími příznivci si vychutnávaly postup exhibičním výkonem.

Výsledek - osmifinále:
Gambrinus Sika Brno - MiZo Pécs 67:48 (19:22, 37:32, 52:44)
Nejvíce bodů: Večeřová a Kulichová po 14, Nolanová a Machová po 9 - Johnsonová 14, Ivanyiová 12, Ivkovičnéová-Béresová 8. Rozhodčí: Lottermoser (Něm.), Kowalski (Pol.). Fauly: 18:17. Trestné hody: 16/13 - 15/10. Trojky: 6:4. Diváci: 2000.
Konečný stav série: 2:1.

Reklama

Související témata: